Een interessante plek om je bespiegelingen over Oostburg te beginnen, is de plek waar we uiteindelijk allemaal zullen eindigen: het kerkhof.

Tegenwoordig heeft men zelfs een naam voor deze vorm van ‘vermaak’: funerair toerisme. Weliswaar een nichemarkt, maar toch. U zult namelijk versteld staan van het aantal mensen dat op vakantie een wandelingetje maakt over een kerkhof. Voor sommige mensen is het zelfs het belangrijkste doel van een vakantie: het graf bezoeken van …….. Wellicht heeft u weleens gehoord van Cimitière du Père-Lachaise. Daar ligt menige beroemdheid: Chopin, Honoré de Balzac, Karel Appel, Edith Piaf, Jim Morrison. Een bekend kerkhof in Nederland is Zorgvlied in Amstelveen, waar ze zelfs een marketingslogan voor bedacht hebben: ‘een oase voor de ziel’. Hier liggen bijvoorbeeld de vorig jaar overleden Harry Mulisch, Ramses Shaffy, Annie M.G. Schmidt.

Naast het bezoeken van graven van beroemdheden, is het prachtig om te flaneren over begraafplaatsen vanwege de stilte, de pracht en praal van graven, de grafschriften, liefdesverklaringen, ellende en regionale namen. Een toeristische tip in dit opzicht: bezoekt u eens wat kerkjes en begraafplaatsen in Friesland en Groningen. Dat zijn echt oases voor de ziel.

Opmerkelijk is overigens dat het kerkhof in Oostburg naast de gemeentelijke reinigingsplaats ligt, waar je onder andere grof huisvuil en chemisch afval kunt brengen. Je zal maar de verkeerde inrit nemen.

De ingang van de reinigingdienst naast het kerkhof

Op dat kerkhof in Oostburg ligt onder andere ene kolonel Ledel (1776 – 1835). Dat wij in Nederland soms niet te veel aan heldenverering doen, wordt duidelijk als je het graf van Kolonol Ledel bezoekt. Wat ligt dat er toch krakkemikkig bij, niet bepaald een held waardig. Want een held dat was hij. Kolonel Ledel kreeg in 1830 namelijk het commando over West Zeeuwsch-Vlaanderen en verdedigde het gebied tegen de Belgen. Of had konolel Ledel dat beter niet kunnen doen, zodat Zeeuwsch-Vlaanderen onderdeel geweest zou zijn van Vlaanderen.

Het graf van kolonol Ledel

Iemand in Zeeuwsch-Vlaanderen vertelde mij dat ik dat verkeerd zag, toen ik dat naar voren bracht. Als Zeeuwsch-Vlaanderen onderdeel van Vlaanderen geweest zou zijn, dan zou de Westerschelde oever van Antwerpen tot Zeebrugge compleet geïndustrialiseerd zijn. Net zoals de Belgen hun Noordzeekust compleet getoeristificieerd hebben, en niet op de meest geweldige manier.

Niettemin heeft Oostburg kolonel Ledel wel geëerd: het Ledeltheater en het Ledelplein zijn genoemd naar de kolonel. Maar zijn graf verdient beter. Zielloos ligt hij op kerkhof. Zielloos, een woord dat ook van toepassing is op Oostburg?