Vanmiddag de sleutel gehaald bij Tabo en Dominique en onder de thee hun indrukken vernomen van twee weken verblijf in Ter Hole. En hun plannen over Het krimpfestival. Mooi initiatief, met korte termijn resultaat!
De groene glijbaan aan de voorgevel van nr. 58 is ook zo’n ding, zet aan tot praten en denken. Heeft dus niets met nadere brandweer eisen te maken, wat je in eerste instantie denkt als je de straat in komt rijden.
Vanaf morgen ga ik er een week plus een lang weekend “wonen” en veel bezoek ontvangen:
Roelf Bollen, stedenbouwkundige, directeur van Op ten Noort Blijdenstijn uit Utrecht, nauw betrokken bij project Centrum vernieuwing Hulst.
Janke de Boer, senior beleidsmedewerker gemeente Leeuwarden en al langer actief betrokken bij krimp situaties (o.a. in the USA, waar een stadje in de staalindustrie is teruggelopen van 20.000 naar 2.000 inwoners).
Karen Kammer, architect en tekenaar. gezegend met een scherpe blik, analytisch vermogen en humor.
Johan de Koning, architect uit Middelburg en al 3 keer bewoner van een krotofkans huis, dus heeft Zeeuws Vlaanderen zeer goed in z’n vingers.
Theo Rietveld, radioprogramma maker, altijd geïnteresseerd in de bebouwde omgeving en heeft bovendien zijn jeugd doorgebracht in Terneuzen.
We willen vooral veel kijken en praten met diverse belanghebbenden uit Zeeuws Vlaanderen en met oplossingen komen. Geen beleidsplannen, daar zijn er al voldoende van in Zeeland. Plannen van aanpak  zijn er nodig en als er geen probleem is, er alsjeblieft ook geen probleem van maken.

In de zomer van 2010 heb ik al met Johan rondgereden in Oost Zeeuws Vlaanderen en concludeerden wij toen dat het werkelijke probleem van de krimp zit in de centra van de dorpen/stadjes: veel leegstand geconstateerd in de winkelstraten van Axel en Sas van Gent met veel particulier bezit dat te koop staat. Het platteland van Oost Zeeuws Vlaanderen is groen, vriendelijk, met mooie spannende dijken, hoge populieren en lage meidoorn hagen, prachtige rozentuinen, veel oude kreken en goeie visvijvers. Veel landbouw gronden, in Lamswaarde is zelf een prachtig aangelegde golfbaan. Mooie omgeving om te wandelen en te fietsen. Dat doen de Belgen daar massaal. Binnenkort is er een fietstocht waar 1400 Belgen zich voor hebben ingeschreven, vernamen wij vanmiddag van de eigenaar ven het Wapen van Zeeland, de kroeg op de hoek in Zaamslag. In Zaamslag hebben ze net als in Frankrijk bloembakken hangen rond de lantaarnpalen, gefinancierd door de plaatselijke ondernemersvereniging en wekelijks water gegeven door een enthousiaste inwoner die daarvoor een hoogwerker uitgeleend krijgt van een ander. Schuin tegenover het Wapen van Zeeland, in een chique herenmodezaak komen mannen uit België, Duitsland, Frankrijk en zelfs Zwitserland hun dure trouwpak laten aanmeten. Hoezo staat Zeeuws Vlaanderen niet internationaal op de kaart? Zaamslag profiteert hiervan.

Zeeuws Vlaanderen krimp gebied? Nee hoor, eerder overloop gebied voor Rotterdam. Het schijnt dat steeds meer jonge Rotterdammers de goedkope huisjes in Zeeuws Vlaanderen ontdekken en zij het ook geen punt vinden om deze op te knappen.  De tunnels onder de Wester Schelde zorgen voor een snelle verbinding met Brabant en de Randstad.  Goed om zo’n ander geluid eens te horen.

Wij laten ons deze komende dagen onderdompelen in Zeeuws Vlaanderen, stellen ons open voor spontane ontmoetingen en gaan vooral goed kijken en luisteren. Het resultaat zal zich vanzelf gaan vormen.

Marjan van den Bos, directeur Projecten MVGM Holding, adviseur bij herontwikkeling leegstaande complexen. Sinds 2000 weer woonachtig in Zeeland.