Als je vanuit het zuiden Hulst komt binnenrijden staan op een rijtje 3 reclames op zeildoek in de berm van de weg. Op het voorste doek staat  “GOEDKOPER WONEN? asjemenou Verhuis naar Zeeuws-Vlaanderen!”; op het tweede luidt de tekst “ZEEUWS OF VLAAMS? lekker dichtbij Verhuis naar Zeeuws Vlaanderen!” en op het derde doek staat de tekst “VERHUIS NAAR ZEEUWS VLAANDEREN! www. zeeuws-vlaanderen.be ”  Je kunt er niet omheen.

Deze reclame heeft effect, aldus de makelaar van Reham uit Zaamslag. Van de woningen die verkocht worden in zijn portefeuille gaan die voor 40% naar jonge Vlamingen, die bijvoorbeeld in Gent werken, maar die daar in de buurt geen huis kunnen krijgen. Ze rijden daarvoor graag zo´n 30 km extra. Want zij vinden het doorgaans geen punt om een slecht, goedkoper huisje op te knappen of als het te slecht is te slopen en er een groter huis voor terug te zetten. Die vrijheid wordt hen ook geboden.

En Antwerpen blijft binnen handbereik, zeker op zondag, als er de bekende Vogeltjesmarkt is. Voor Janke en mij een aangenaam uitstapje om op deze markt bij het Theaterplein te genieten van de stukjes die met verve door de standwerkers opgevoerd worden om de nieuwste snufjes aan te prijzen. Wij laten ons verleiden tot de aankoop van een aantal handige hebbedingetjes….Maar ook de reclame op het Theaterplein zelf triggert ons. Hier op dit plein, grenzend aan de markt, is een nieuwe Prairietuin aangelegd onder het motto “WE WERKEN ERAAN”. Er staat duidelijk uitgelegd dat het niet de bedoeling is dat je achter de hekken gaat lopen, ervoor staan genoeg zitbanken en is er op het plein een petanqueveld waar je gebruik van kunt maken. Een prairietuin voor de Schouwburg, de parkeergarage eronder, de markt onder de overkapping van de Schouwburg. Hier komen vele culturen samen op één plek.

In de regen, die weer begint, een snel uitstapje gemaakt naar ´t Groenkwartier, in de buurt van de Belgielei, waar een oud Militair Hospitaal wordt getransformeerd tot een mooi gebied waar het goed en duur wonen is midden in het groen, midden in de stad. Roelf had ons hierop geattendeerd en zei dat we daar beslist een kijkje moesten gaan nemen als we in Antwerpen waren. Maar ondertussen was het opgehouden met zachtjes regenen en hebben we vanuit de auto wat websites genoteerd. Voorlopig zullen we het met deze informatie moeten doen om een indruk te krijgen, maar een excursie er naar toe is ook zo te organiseren natuurlijk. Kijk voor meer info op  http://www.groenkwartier.be/Start.aspx

Van lofts tot woningen, unieke monumenten, handelsruimten en een parking, het komt er allemaal in. En in de voormalige kapel van het Militair Hospitaal opent in het najaar van 2013 de bekende topchef Sergio Herman de deuren van zijn derde restaurant, dat La Chapelle zal gaan heten. Hier komen Zeeuws en Vlaams heerlijk dichtbij.

Voorlopig willen we het hierbij laten. Wij hebben genoten van de intensieve dagen in Terhole en omgeving. Erg veel gezien, geleerd, gefilosofeerd en gelachen. Wij zijn ervan overtuigd dat de vergrijzing kansen biedt voor verjonging; veroudering voor vernieuwing; het woord krimp een veel te negatieve lading heeft en dat Oost Zeeuws Vlaanderen een heel interessant gebied is met een rijke geschiedenis, zeker landschappelijk. Een gebied waar Zeeland trots op mag zijn en met zorg daarmee moet omgaan. Het particuliere bezit kan met goede sturing of begeleiding op een kwalitatief hoger niveau gebracht worden, de vrije interpretatie van de regelgeving is een zegen en wij gaan graag in gesprek met Woongoed om met hen te brainstormen over de kansen van hun bezit. Woningwetwoningen van 50 jaar oud, sleets, zonder enige luxe of extra toevoeging, waarvan de gevels geen enkel leuk detail hebben, met versteende “tuintjes” aan voor- en achterkant, welke in ruime mate zijn gebouwd in de Wederopbouw periode, dus waarnaar de vraag nu afneemt, hebben hun tijd gehad. Mits ze op zo’n goede locatie staan met vrij Oost Zeeuws Vlaams uitzicht zodat het de moeite waard is om erin te investeren of ze te vervangen. Maar wel in samenspraak met bewoners. Er blijkt wel degelijk vraag naar huurwoningen in Zeeuws Vlaanderen, maar dan van een hoger kwaliteitsniveau en met meer diversiteit in keuze.

Janke de Boer, Roelf Bollen en Marjan van den Bos