Zeeland loopt achter met Het Nieuwe Werken

Als onderdeel van de logeerweek in Krot of Kans in Oostburg heb ik een weeklang getest in hoeverre ikzelf als zelfstandig adviseur plaatsonafhankelijk kan werken en of Zeeland een prettige werkomgeving is. In deze weblogbijdrage doe ik verslag van mijn bevindingen.

 

Ik ben geen pionier

Een inspirerend voorbeeld van plaatsonafhankelijk werken, is mijn kantoorgenoot Simon. Hij vertoeft regelmatig gedurende langere tijd in het buitenland en werkt daar gewoon door zonder dat zijn klanten het door hebben.

Ikzelf ben geen pionier op het gebied van Het Nieuwe Werken: ik ben nauwelijks actief op sociale media, heb niet de laatste gadgets en heb pas sinds kort mobiel internet op mijn laptop. Hoewel.. anderhalf jaar geleden heb ik een kortstondige poging gedaan tot mobiel internet via een prepaid abonnement. Mijn saldo was binnen een half uur opgebruikt door een software-update van mijn Mac.

Maar helemaal achterlijk ben ik ook niet. Ik bepaal zelf mijn werktijden, werk vaak thuis, heb al jaren een smartphone en vergader regelmatig via een telefonische conferentie.

 

Skypen met Omroep Zeeland

Na een week werken vanuit het logeerhuis in Oostburg kan ik zonder aarzelen stellen dat dit voor mij een prima werkplek is. Ik blijk niet meer nodig te hebben dan een draadloos netwerk, een tafel en een stoel en mijn laptop.

Voor de meeste opdrachten bij Casteller zijn de contactmomenten met klanten beperkt. Het was voor mij geen enkel probleem om in de logeerweek geen fysieke afspraken te plannen. Wel heb ik met diverse klanten telefonisch en via email contact gehad. Ook heb ik een radio-interview met Omroep Zeeland via Skype gedaan.

Ik merkte bij mezelf zelfs positieve effecten van de nieuwe werkomgeving. Het basic ingerichte huis leidde mij niet af waardoor ik gefocused kon werken. Daarnaast had zich een soort vakantiegevoel van mij meester gemaakt waardoor ik vrijer in mijn hoofd was en ruimte had voor nieuwe impulsen en inzichten.

 

Gratis wifi op de golfbaan

Niet alleen het logeerhuis, maar ook de omgeving was mijn werkplek. Zo heb ik met mijn  laptop met dongel gewerkt in een grand café, een strandtent en in het clubhuis van de golfbaan van Goes (www.goesegolf.nl). Met name de golfbaan bleek een zeer geschikt werkplek. De ruimte was ruim opgezet, rustig, smaakvol ingericht en beschikte over gratis wifi. Daarnaast was het uitzicht prachtig mooi en de koffie met het gebak heerlijk.

De andere werkplekken vond ik snel te rumoerig, waardoor ik mij moeilijk kon concentreren.

 

Nauwelijks flexkantoren in Zeeland

Hoewel ik de rust en ruimte in Zeeland inspirerend vond, vielen de voorzieningen in Zeeland me over het algemeen tegen. Waar in de Randstad de flexkantoren als paddenstoelen uit de lucht schieten, is dit fenomeen in Zeeland vrijwel onbekend. Het enige flexkantoor op Zeeuws-Vlaanderen, Sasvliet in IJzendijke (www.sasvliet.nl), heeft wel potentie maar beschikt nog niet over wifi en dient nog nader ingericht te worden. De gastvrijheid en het uitzicht op het gezellige marktplein van IJzendijke zijn pluspunten.

 

Deelstoelen voor ambtenaren

Positief is dat ambtenaren van buiten Zeeland  gratis tijdelijk kunnen werken bij de gemeente Terneuzen en de bibliotheek van Middelburg in het kader van het project Deelstoel (www.doelstoel.nl). Er is inmiddels een landelijk dekkend netwerk van overheidsorganisaties die gratis enkele werkplekken voor ambtenaren van buiten beschikbaar hebben. Als je op vakantie bent in Zeeland en even een spoedklus moet doen, kun je hier prima terecht. Opvallend is wel dat ook de gemeente Terneuzen nog geen wifi heeft.

 

Mist Zeeland de boot met Het Nieuwe Werken?

Om mijn gevoel te staven dat Zeeland achter loopt met Het Nieuwe Werken, heb ik mij eens wat nader verdiept in Zeeland en Het Nieuwe Werken. Googelen op Het Nieuwe Werken en Zeeland levert geen spannende treffers op. In de campagne Het Nieuwe Werken Doe Je Zelf (www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl) van Stichting Natuur & Milieu houden 30 organisaties die voorop lopen met Het Nieuwe Werken binnenkort open huis. Opvallend is dat geen van die werkgevers uit Zeeland komt.  Om te kijken of dit toeval is, heb ik ook eens navraag gedaan bij een buurman die directeur is van een middelgroot ICT bedrijf dat gespecialiseerd is in de ICT-ondersteuning van Het Nieuwe Werken of hij goede voorbeelden kent van Het Nieuwe Werken in Zeeland. Hij kon er geen bedenken…

 

Investeer in vestigingsklimaat van ZZP-ers

Voor Zeeland zijn ZZP-ers in de zakelijke dienstverlening een interessante doelgroep omdat zij plaatsonafhankelijk kunnen werken en Zeeland prima als uitvalsbasis kunnen gebruiken. Met een goed vestigingsklimaat kan wellicht een deel van deze doelgroep van enkele honderdduizenden Randstedelingen, Duitsers,  Belgen maar ook Zeeuwen worden verleid (meer) vanuit Zeeland te gaan opereren.  Hierbij denk ik dan bijvoorbeeld aan wifi op meer plaatsen, ondersteuning (bij het opzetten) van ontmoetingsplekken en kennisnetwerken, actieve kennisvalorisatie en het bieden van exportondersteuning. Het is een uitdaging voor Zeeland om de huidige achterstandspositie om te gaan buigen naar een aanbod om van te watertanden. Ik denk hier graag over mee.

 

Harrie Ozinga

 

Hier vind je het fotoalbum van Casteller >>