Schets

Vandaag ben ik teruggefietst naar de duinen bij Westenschouwen/Burgh-Haamstede. Daar vond ik vorige keer een serie tegels van Staatsbosbeheer die de namen van een aantal bomen en struiken vermelden. Na wat schetsen met verschillende woorden, viel ruim een week later het kwartje. Eenvoud. Duidelijkheid. Slechts twee woorden. “ZEE” met een pijl die naar de zee wijst. En “LAND” met een pijl die 180 graden de andere kant opwijst, naar de rest van het (ei)land.

Om mijn toegevoegde woorden straks zoveel mogelijk in hun omgeving te laten opgaan, wil ik precies dezelfde pijl en hetzelfde lettertype gebruiken als op de bestaande tegels. Maar omdat ik weer alleen met een rugzak reis, heb ik alleen het hoogstnoodzakelijke, een stanleymesje, bij me. Na wat improviseren vind ik de andere benodigde materialen in het huisje. Een Krot of Kans poster is van dik genoeg papier om als sjabloon te fungeren. De vorige bewoners hebben een dik stuk foamboard laten liggen dat ik als snijmat kan gebruiken.

Letters op plastic

Ik plaats een stukje doorzichtig plastic (verpakkingsmateriaal van de rollen wc papier) op mijn computerscherm om de letters die ik nodig heb over te trekken van de foto’s die ik vorige keer maakte: ABEEL en ESDOORN helpen me aan de E, L, A, N en D. Een cd hoesje dat ik in het tv meubel vind doet dienst als meetlat met wat stipjes erop om aan te geven hoe dik de poten van de L en de armen van de E zijn, zodat ik die ook bij de andere letters kan doorvoeren.┬áDe breedte van de Z schat ik. Een keukenmes met een recht lemmet wordt een snijlat. Primitieve typografie en ontwerp, ik geniet!

SAMSUNG

Sjabloon

In Burgh-Haamstede laat ik me bij de bouwmarkt adviseren in verf die op een tegel houdt. Gewapend met een spuitbus witte verf en een grove borstel om zand en bladeren van de tegels te vegen, trek ik naar de duinen. Hier zet ik in totaal zes keer ZEE LAND, gemengd tussen de bestaande tegels voor abeel, esdoorn en liguster. Volgens het meisje bij de bouwmarkt moeten ze er de komende drie jaar wel tegen kunnen, als er niet teveel overheen gelopen wordt. Dus mocht je in de buurt zijn, neem een kijkje! Volg de Adriaan van der Weijdeweg tot je bij een aantal houten hekken komt. Sla hier linksaf. Volg het tegelpad richting Westenschouwen. Je komt ZEE LAND onderweg vanzelf tegen.

ZEE LAND

ZEE LAND + ABEEL

ZEE LAND

ZEE LAND + ESDOORN

ZEE LAND