Hoe verkeerd kan een beeld zijn als je alleen maar de verhalen hoort. Neem nu het winkelaanbod van Sas van Gent. Helemaal niets meer, is mij van verschillende kanten ingefluisterd. ‘Alles gaat dicht’.
Dat valt dus best mee als je kijkt met de blik van een buitenstaander. Er is inderdaad wel veel dicht, maar er is ook nog verbazingwekkend veel open. Welke kern van 4000 inwoners kan bogen op een compleet aanbod eerste levensbehoeften? Van kleding tot vers brood en alles wat daar tussen zit. Maar misschien is het probleem ook niet zozeer dat er winkels sluiten, maar wel hoe de straten er vervolgens bijliggen. Dat stemt mij in ieder geval niet echt vrolijk. Witgekalkte ramen, dichte jaloezieën en smoezelige leegstaande panden. Het verleidt mij niet tot gezellig flaneren en geld uitgeven.
Dus maar eens op zoek naar het antwoord waar dan wel ‘geshopt’ wordt. Tot mijn verrassing is dat vaak Terneuzen en niet tot de verbeelding sprekende steden als Gent of Antwerpen. Simpelweg omdat Nederland goedkoper is. Het btw-tarief in België ligt hoger en daardoor is vrijwel alles duurder. Alleen voor benzine en tabak loont het volgens de kenners de moeite de grens over te steken.

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer op de website van de PZC: http://www.pzc.nl/pzc/regio/zeeuws-vlaanderen/krotofkans/