Drie cafés in Zonnemaire

Drie cafés in Zonnemaire

Wat Joke en mij opvalt, is dat het dorp Zonnemaire maar liefst drie cafés telt, met of zonder restauratie. Dat hangt waarschijnlijk samen met de toeristische functie? Of zijn hier andere, dubieuzer, redenen voor? :) Een café is een mooie ontmoetingsplek, net als het dorpshuis trouwens.

Daarnaast valt op dat er geen winkels meer zijn, wel nog enkele panden met een groot etalageraam, waaruit we opmaken dat op verschillende plekken in het dorp in het verleden winkels hebben gezeten. U kunt ons vast vertellen welke en welke u het meest mist.

Uit de blogs van eerdere bewoners van de I.M. Bijlstraat 6 komt naar voren dat winkels worden gemist in het dorp. In veel dorpen zijn winkels verdwenen. Die ontwikkeling is al langer gaande. De recessie en een toename van online winkelen hebben hier onder andere aan bijgedragen.

Maakt de afwezigheid van winkels in een dorp het ook minder aantrekkelijk om hier te gaan wonen of om hier te blijven wonen? Dat vinden wij een interessante vraag. De voorzitter van de winkeliersvereniging in Heinkenszand legt een verband tussen de afschrikkende werking van lege winkelpanden op potentiële nieuwe inwoners. Bekijk dit item eens: Omroep Zeeland in Heinkenszand.

Wij denken dat een winkel in het dorp op meerdere gebieden een functie kan hebben. Bij een winkel haal je je dagelijkse benodigdheden. Maar, net zo belangrijk, een winkel heeft ook een sociale functie. Het is een ongedwongen ontmoetingsplek waar je even de laatste nieuwtjes doorneemt met de winkelier en met enkele andere dorpsgenoten.

Bibliobus Zonnemaire

Bibliobus met pin & post

De dorpswinkels oude stijl komen waarschijnlijk niet meer terug. Hoewel, zeg nooit: “Nooit!” Maar wat te denken van een dorpswinkel nieuwe stijl? Joke en ik hebben wel wat gedachten over hoe zo’n 21ste eeuwse winkel eruit zou kunnen zien.

Vanuit Zazone verdiepen we ons dagelijks in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van retail. Een aantal daarvan delen we graag woensdag tijdens de dialoogtafel. We willen tijdens deze bijeenkomst de ontwikkelingen op het gebied van detailhandel bespreken. Samen kunnen we bekijken welke kansen deze bieden.

Vindt u een winkel in het dorp belangrijk? En wat verwacht u daar dan van? Daarover gaan we graag het gesprek aan met u als inwoner. Via dit blog bijvoorbeeld of gewoon op straat, in het dorpshuis of waar we elkaar dan ook tegenkomen.

PS 1 Maandag stapten we even binnen bij de Bibliobus. Daar hebben we ontdekt dat hier ook een pinautomaat en een postkantoor in zit. Handig! De mensen van de bibliobus waren buitengewoon gastvrij en vriendelijk. En… we ontvingen ook nog een exemplaar van Erik of het kleine insectenboek!

PS 2 Is er een kapper in Zonnemaire waar ik een dezer dagen terecht kan?