In dit huis zijn ventilatieroosters aangebracht op de begane grond. Op de verdieping zijn er alleen te openen draai- en uitvalramen. Daar zijn geen goede voorzieiningen voor traploze opening en vergrendeling.

Met deze voorzieningen kun je ventileren. Dat betekent, verse lucht met zuurstof binnen laten en “vervuilde” lucht afvoeren. Dat is nodig om de binnenlucht gezond te houden. Want, in een woning wordt de lucht op verschillende manieren vervuild:

  • Eventueel open geiser;
  • De kieren in de (houten) vloer (muffe lucht met radon uit kruipruimte)
  • Koken, douchen
  • Ademen
  • Roken!
  • Kaarsen, wierrook
  • Oplosmiddelen uit meubilair, vloerbedekking, laminaat, speelgoed enz.
 Ventileren doe je dus met een gecontroleerde luchtstroom.
 
In veel huizen, ook in dit huis, zijn er veel naden en kieren waardoor lucht stroomt, aangedreven door drukverschil ten gevolge van wind, en of temperatuurverschillen. De vakterm hiervoor is infiltratie, de meeste mensen kennen dit als TOCHT. ALs het niet waait geeft dat nauwelijks luchtverversing, als het hard waait heel veel, en daarmee in de winter ook veel warmteverlies. Dat moet je allemaal bijverwarmen met de verwarmingsinstallatie.
 
Vroeger, voordat het verschil werd gemaakt tussen ventilatie en tocht, werden huizen geventileerd omdat ze flink tochtten. Vanaf 1973, de eerste oliecrisis, zijn mensen begonnen om kieren en naden in huis dicht te maken. Dat scheelt enorm in het warmteverlies, en is ook comfortabeler. Maarrrrrrr….. Zijn er dan wel voldoende ventilatie voorzieningen? De gebruikte, vochtige lucht moet ten slotte wel naar buiten worden afgevoerd.
 
Kieren en naden dichtmaken is dus goed voor een hoger comfort en een lager energiegebruik, MITS je nog wel voldoende ventileert.
 
Hoe ventileer je? Het beste op maat. Woon je alleen, dan produceer je minder vocht en CO2 dan met een gezin van 4 mensen. Dan is het belangrijk dat je de vervuiling bij de bron aanpakt. Dus, tijdens het koken afzuigkap aan en raampje open. Geen afzuigkap? Dan zeker een raampje open.
 
Douchen? Tijdens of erna raampje open, erna deur een poos open laten staan. Afvoerpijp naar het dak open laten staan. Om schimmel te voorkomen is dit belangrijk. Ook de badkamer lekker warm houden, en afwerken met materiaal waar schimmels niet goed in kunnen leven, zoals bijvoorbeeld geglazuurde tegeltjes.
 
Met meerdere mensen in de woonkamer? Roosters in de ramen open, en als die er niet zitten, klepraampje open. ’s nachts kunnen ze dicht.
 
Slapen? Rooster in de ramen open, en als die er niet zitten (klep) raampje open. Na het opstaan even lekker luchten is ook heel goed, een half uurtje zodat de kamer even lekker doorwaait. Dan de ramen dicht als er niet wordt geslapen. Weer op een kiertje als je gaat slapen is voldoende.
 
Als er kozijnen of glas wordt vervangen, dan ervoor zorgen dat er in iedere slaapkamer en de woonkamer ventilatie roosters komen in het glas. De beste reageren op hardere wind, door dan automatisch een beetje dicht te gaan, zodat de luchtstroom bijna constant blijft.
 
In de keuken, badkamer en toilet is het belangrijk dat er een voorziening is waarmee de vervuilde lucht direct naar buiten kan worden afgevoerd. Oorspronkelijk is hiervoor in deze huizen een pijp naar het dak aangebracht. Deze zuigt lucht naar buiten door gebruik te maken van natuurlijke trek, zoals in een schoorsteen. De roostertjes onderaan deze pijp moeten dus open staan om te kunnen werken. Je moet zo ook jaarlijks schoonmaken!
 
Met ventileren verdwijnt er, net als bij tocht, ook warmte naar buiten. Dat kost tijdens het stookseizoen energie, omdat de verse koude buitenlucht die ervoor in de plaats komt moet worden opgewarmd. Toch is dat niet erg, want schone lucht is belangrijk voor je gezondheid, en het geproduceerde vocht moet worden afgevoerd naar buiten. Alleen, je moet net genoeg ventileren, niet te veel, maar ook niet te weinig!