Toe aan verandering? Op zoek naar vernieuwing? Wilt u een nieuwe kijk op het gebied? of gebouw? of product? U-turn is een concept, gericht op de ontwikkeling of verandering van mens, product en organisatie in de context van de omgeving. Met U-turn kijken we vanuit de mogelijkheden, de kansen die er zijn en vinden nieuwe functies, toegevoegde waardes voor mens en omgeving. We maken een nieuw verhaal en het verhaal wordt zichtbaar door het te laten zien en er over te vertellen.
Organiseer een kleine excursie met vakgenoten door Zonnemaire, kijk naar de dingen die je opvallen en praat er vooral over. Dan ontstaat er een levendige discussie zoals afgelopen zondag en maandag, in het bejaardenwoninkje aan de I.M. van der Bijlstraat 6 in Zonnemaire. Mariet Schoenmakers, Martin van Vliet, Cora Nauta, zij waren mijn gasten: een stedenbouwkundige, een grafisch ontwerper, een concept-ontwikkelaar en ikzelf als stedelijk vernieuwer. Wij praten graag in beelden.Vele ideeën passeren de revue.
Maar ook proberen wij antwoorden te vinden op vragen zoals:
a. leeftijd van de huisjes: minimaal 50 jaar, gezien de grootte van de kozijnen, de aanwezigheid van een schoorsteen van 30 bij 30 cm in de woonkamer, de tegels op de vensterbank, alles dateert uit eind vijftiger, begin zestiger jaren van de vorige eeuw.
b. geschatte kosten en opbrengsten: fl. 10.000 a fl. 15.000 en inmiddels als cahscows voor de corporatie hebben deze huisjes zichzelf zeker 2 a 3 keer terugverdiend. De drie huisjes op rij zijn onderdeel van een veel groter aantal bejaardenhuisjes verderop, achterin het wijkje, met ook nog eengezinswoningen uit die tijd. Allemaal corporatie woningen – eenvoudig gedetailleerd, ogenschijnlijk netjes onderhouden, maar wel gedateerd.
c. vraag en aanbod naar woningwetwoningen in Zonnemaire en op heel Schouwen-Duiveland. Het zou interessant zijn als de corporatie, Zeeuwland, hier informatie over zou kunnen verstrekken.
Wij concluderen al snel dat deze huisjes hun tijd wel hebben gehad. Schouwen-Duiveland moet het hebben van kwaliteit : daarom stellen wij voor Zonnemaire voortaan tot Buitenplaats te benoemen. Langs de doorgaande wegen staan immers nog statige panden met allure, met zelfs tot in het centrum, naast de huisjes, het geboortehuis van prof. Zeeman.
Sloop het blokje in z’n geheel en biedt een groot stuk grond te koop aan, inclusief het groene pleintje ervoor. Herstel de oude rooilijn aan straatzijde en laat particulieren als toekomstig bewoners op dit vrijgekomen stuk grond een groot en statig pand realiseren, waarin plaats is voor meerdere huishoudens. Als een eco project van deze tijd. Acher het statige pand is dan tevens plek voor een mooie parkachtige tuin, midden in het centrum van een lieflijk dorp, waar geen winkeltjes meer zijn, maar wel een kroeg en twee restaurants. En bij d’Ouwe Smisse is het heerlijk eten en zeggen de mensen elkaar nog gezellig gedag en knoopt de eigenaresse gemakkelijk een praatje aan.
Hoe dat eruit kan gaan zien, zal Martin van Vliet voor deze weblog gaan verbeelden. Gewoon, om even een U-turn te maken in Zonnemaire en fris tegen zaken aan te kijken. Kijk ook eens op www.u-turning.nl
4 comments
Alexandra zegt:
29 Sep, 2014
Zonde. Heb zelf in het rijtje gewoond. Woonde er altijd heel prettig. Zou het jammer vinden als ze worden afgebroken. Over 20 jaar krijg je er spijt van dat al die oude gezellige woningkjes zijn afgebroken. Ik zou zeggen: herstel ze. Want er is niets mis met de constructie.
AMi zegt:
3 Feb, 2015
Het geschrijf heeft in elk geval een reactie – geschreven met sentiment en toch ook notie van duurzaamheid – aan een bewoner ontlokt. Tot zover missie geslaagd.
Mij bekruipt bij het lezen van U-turn het gevoel dat nu een zoveelste moderniteit met de rasse schreden van de willekeur haar intrede heeft gedaan. Doe maar dit of doe maar dat. Als er maar iets gebeurt. Jammer.
Het lommerrijke dorpje verheffen tot buitenplaats, omdat er precies één noemenswaardige villa staat gaat voorbij aan de historische waardigheid die je niet alleen Zonnemaire, maar elk dorp toewenst.
Over het begrip gezelligheid zijn de meningen in het dorp verdeeld. De vraag is of gezelligheid als attractie van het dorp moet worden ingelijfd.
Na alle verkenningen die er zijn geweest onder motto ‘krot of kans’ – verkenningen die overigens wachten op de beloofde papieren lay-out, dat moet, zij het terzijde, ook gezegd – en alle scheutig gegeven adviezen van dorpsbewoners, stake-holders en politiek rijst de vraag of een professionele aanpak in de vorm van een opdracht voor ontwerpend onderzoek op zijn plaats is. Ik zou zeggen dat daarin een zorgvuldige ruimtelijke en historische analyse niet mag ontbreken en een marktverkenning daarbij naadloos aansluit. In die combinatie, maar niet het een zonder het ander.
De draad kwijt raken kan altijd nog.
Marjan van den Bos zegt:
4 Feb, 2015
dag meneer of mevrouw Ami,
Beetje late reactie. Jammer. Het zou goed zijn dat er meer uit zou zijn gekomen, dat ben ik met u eens.
Maar op de afsluitende bijeenkomst van het CBKZ in Zonnemaire, begreep ik dat het dorp eigenlijk alleen behoefte had aan ontmoetingen en een goede ontmoetingsplaats. Verder ben ik van mening dat een corporatie haar verantwoordelijkheid moet nemen ten aanzien van haar bezit en als ze daar niet uit komen, dat ze dan professionele ondersteuning kunnen inhuren. In plaats dat deskundigen geheel belangeloos en vrijblijvend een paar dagen ter plekke gaan filosoferen over de toekomst van een dorp op Schouwen.
met vriendelijke groet,
Marjan van den Bos
Brigitte van Bakel zegt:
15 Feb, 2015
Juist, als er behoefte is aan een ontmoetingsplek lijkt een ‘villa voor meerdere huishoudens’ daar niet echt gehoor aan te geven. En waarom het groene pleintje dat zich nu aan de voorzijde van de corporatiewoninkjes bevindt – en overigens uitstekend dienst doet als hang- lees ontmoetingsplek voor de bescheiden schare jongeren uit het dorp – dan ineens aan de achterzijde moet komen is toch wat raadselachtig.