Toe aan verandering? Op zoek naar vernieuwing? Wilt u een nieuwe kijk op het gebied? of gebouw? of product? U-turn is een concept, gericht op de ontwikkeling  of verandering van mens, product en organisatie in de context van de omgeving. Met U-turn kijken we vanuit de mogelijkheden, de kansen die er zijn en vinden nieuwe functies, toegevoegde waardes voor mens en omgeving. We maken een nieuw verhaal en het verhaal wordt zichtbaar door het te laten zien en er over te vertellen.

Organiseer een kleine excursie met vakgenoten door Zonnemaire, kijk naar de dingen die je opvallen en praat er vooral over. Dan ontstaat er een levendige discussie zoals afgelopen zondag en maandag, in het bejaardenwoninkje aan de I.M. van der Bijlstraat 6 in Zonnemaire. Mariet Schoenmakers, Martin van Vliet, Cora Nauta, zij waren mijn gasten: een stedenbouwkundige, een grafisch ontwerper, een concept-ontwikkelaar en ikzelf als stedelijk vernieuwer. Wij praten graag in beelden.Vele ideeën passeren de revue.

P1050820

Maar ook proberen wij antwoorden te vinden op vragen zoals:

a. leeftijd van de huisjes: minimaal 50 jaar, gezien de grootte van de kozijnen, de aanwezigheid van een schoorsteen van 30 bij 30 cm in de woonkamer, de tegels op de vensterbank, alles dateert uit eind vijftiger, begin zestiger  jaren van de vorige eeuw.

b. geschatte kosten en opbrengsten: fl. 10.000 a fl. 15.000 en inmiddels als cahscows voor de corporatie hebben deze huisjes zichzelf  zeker 2 a 3 keer terugverdiend. De drie huisjes op rij zijn onderdeel van een veel groter aantal bejaardenhuisjes verderop, achterin het wijkje, met ook nog eengezinswoningen uit die tijd. Allemaal corporatie woningen – eenvoudig gedetailleerd, ogenschijnlijk netjes onderhouden, maar wel gedateerd.

c. vraag en aanbod naar woningwetwoningen in Zonnemaire en op heel Schouwen-Duiveland. Het zou interessant zijn als de corporatie, Zeeuwland, hier informatie over zou kunnen verstrekken.

Wij concluderen al snel dat deze huisjes hun tijd wel hebben gehad. Schouwen-Duiveland moet het hebben van kwaliteit : daarom stellen wij voor Zonnemaire voortaan tot Buitenplaats te benoemen. Langs de doorgaande wegen staan immers nog statige panden met allure, met zelfs tot in het centrum, naast de huisjes, het geboortehuis van prof. Zeeman.P1050826

Sloop het blokje in z’n geheel en biedt een groot stuk grond te koop aan, inclusief het groene pleintje ervoor. Herstel de oude rooilijn aan straatzijde en laat particulieren als toekomstig bewoners op dit vrijgekomen stuk grond een groot en statig pand realiseren, waarin plaats is voor meerdere huishoudens. Als een eco project van deze tijd. Acher het statige pand is dan tevens plek voor een mooie parkachtige tuin, midden in het centrum van een lieflijk dorp, waar geen winkeltjes meer zijn, maar wel een kroeg en twee restaurants. En bij d’Ouwe Smisse is het heerlijk eten en zeggen de mensen elkaar nog gezellig gedag en knoopt de eigenaresse gemakkelijk een praatje aan.

Hoe dat eruit kan gaan zien, zal Martin van Vliet voor deze weblog gaan verbeelden. Gewoon, om even een U-turn te maken in Zonnemaire en fris tegen zaken aan te kijken. Kijk ook eens op www.u-turning.nl

U-turn in Zonnemaire

Stel je voor, hier een groot en statig huis, midden in het centrum van Zonnemaire..