Toegevoegde waarde
Al eeuwen worden ontwerpers geïnspireerd door de ongekende mogelijkheden van tijdelijke en verplaatsbare bouwwerken. Juist omdat architectuur normaal gesproken zo zwaar en permanent is, lokt het ontwerpers uit te experimenteren met het tegenovergestelde. Dat leidt soms tot verrassende ontdekkingen. Al fietsend door het prachtige ommeland van Oostburg stond ik plotseling oog in oog met een kavanne. Nooit van gehoord, maar het blijkt een compact onderkomen voor een schaapherder te zijn. Wat heet: er past precies een bed in. Meer niet. Een mini huis, op wielen. Of op ijzers, zoals bij een slee. De schaap-herder kan het dus op verschillende plekken van zijn graasterritorium neerzetten. Home is where the heart is. Wat een geweldig idee.
Het zou model kunnen staan voor een andere optie die ik zie voor de achterkanten van Oostburg. In plaats van de sani-torens zou je een idee kunnen uitwerken waarbij al die vreselijke aanbouwtjes vervangen worden door verplaatsbare units. En dan niet denken aan vormen zoals die van de bollige caravan (een erg solitaire vorm), maar aan die van Amerikaanse mobile-homes of campers, die meer weg hebben van een ‘echt’ huis, maar dan verplaatsbaar. Net als de kavanne. Waarschijnlijk gaat het te ver om elke ochtend een nieuw beeld te willen zien, maar elk seizoen zou mogelijk moeten zijn. Uiteindelijk zal het verschil tussen wat permanent is en wat tijdelijk vervagen. Niemand weet meer wat authentiek is en wat slechts toegevoegde waarde is. Italo Calvino bedacht zich al een dergelijke kermis gerelateerde stad. Een lonkend perspectief voor Oostburg. Ook voor kappers. Of andere middenstanders natuurlijk. Een paradijs voor vrije jongens.
Voor mij een aardig hersenspinsel om afscheid te nemen van dit merkwaardige dorp, waarvan ik een week lang heb genoten. Er zijn hier veel kansen, die vooralsnog onbenut zijn gebleven. Er is hier een onverwacht weldadig landschap, waarmee nog nauwelijks verbindingen zijn gelegd. Het onderscheidend karakter van land en mensen vindt tot nu toe slechts een uitweg in die dreigende nationalistische vlag. Zoveel mogelijkheden hier. Zoveel moois te genieten. Maar helaas zo weinig initiatief of misschien zo weinig verbeelding? Wie zal het zeggen. Zelf heb ik hier in alle rust geïnspireerd gewerkt en na dit zonnige en tijdelijk verblijf geen woorden meer over.