Wanneer je over de Notendijk Terhole uit rijdt zul je de accommodatie van V.V. Terhole passeren. Deze voetbalclub telt ongeveer 80 leden. In de knusse kantine geeft een goed gevulde prijzenkast inzicht in successen uit het verleden. Een gemotiveerde groep vrijwilligers bereidt V.V. Terhole voor op het nieuwe seizoen. De angst dat de club, een sociaal trefpunt in het dorp, ter ziele gaat is voelbaar. Dragende spelers stoppen als zij op leeftijd zijn en potentiële vervangers pakken hun biezen om elders een studie te volgen. Ze zijn gekrompen naar amper drie elftallen. Op zaterdag zal steeds minder het geluid van voetballende mannen door de polder klinken.
Er is wel meer ter ziele gegaan in Zeeuws – Vlaanderen. De lijst van verdwenen dorpen lijkt bijvoorbeeld onuitputbaar. Hoe zou een dergelijk dorp vroeger geklonken hebben? Wat is nu nog te horen op de plaats van een verdwenen dorp? Tijdens onze tocht speuren we naar restmateriaal. Misschien restgeluid. Vooralsnog zonder noemenswaardig resultaat. Zee en Schelde hebben dat wat aan de oppervlakte lag tot zich genomen.
Lamswaarde is nog niet weggevaagd. Hier is het verleden nog traceerbaar. Het café tegenover de kerk is nu te koop en de smederij is veranderd in een fietsenzaak. In de hoek van de fietsenzaak staat een oud aambeeld. Het dorp telde vroeger drie smederijen die de omgeving met smeedgeluiden moeten hebben gevuld, door krimp zijn ze lang geleden verdwenen.
Een goed gekapte kelner, die wel iets weg heeft van een verdwaalde Italiaan, trekt onze aandacht. Wanneer we verder fietsen treffen we hem aan de rand van de dorpskern. Daar heeft het begrip dorpscafé een nieuwe dimensie gekregen. De hypermoderne Petrus & Paulus Hoeve heeft van alles te bieden. Van loungebar tot golfbaan. Waar men vroeger het slaan van hoefijzers in het dorp hoorde, hoort men nu het slaan van golfclubs.
In het naburige Paal is de situatie anders. Iedere dag slinkt de Paalse getijhaven, eb rooft het water. De honderden aangemeerde bootjes vallen langzaam op het droge. Met vloed dijt de haven vervolgens weer uit, de schepen omhoog tillend. Dit brengt een unieke klank teweeg. Iedere dag opnieuw krimpt hier het landschap en dijt het ook weer uit.
Er wordt ook gefeest in Paal. De Paalse feesten zijn een begrip in de regio. Er wonen hooguit 80 mensen, maar tijdens de feesten op woensdagavond zullen nieuwe mensen hun weg naar het buurtschap vinden. Het affiche kondigt spectaculaire dj’s aan. Komt misschien van pas in de zoektocht naar geluid. Ook daar maar even kijken dus.
Robin Ferdinand Groot, Prosper de Roos