Maandagochtend gestart met deelname aan een inspiratieontbijt, georganiseerd door Hannah waar met diverse partijen gebrainstormd werd hoe Zierikzee beter op de kaart te krijgen. Met een voorzichtig ontkiemen van ideeën die realiseerbaar zijn binnen de huidige mogelijkheden is een zachte vernieuwing binnen Zierikzee voorstelbaar. Een langzame verandering die meewuift en vormgegeven wordt in de richting zoals de wind waait. Enigszins misplaatst als “gast van Zierikzee” blijf ik verwonderd achter over de heersende voorzichtigheid en de terughoudendheid die ik waargenomen heb.

vaz ecowoning kl

Daar zit ik dan met m’n Randland, los van bestaande ideeën op zoek naar een concept om een bijdrage te leveren aan een slim en schoon vormgegeven Zeeland.

Met een woonvorm die past in de regio, zelfstandig, slim en ruim van opzet. Wanneer immers meer mensen in Zeeland willen wonen lost leegstand zichzelf op.

 

Met een bezoeker ontstond de koppeling tussen de te realiseren Roompot vakantiewoningen en hun energielevering. Waarom geen energie opwekken met daken wanneer de vakantiewoningen niet bezet zijn? Prachtige kans met een geweldige voorbeeldfunctie, mensen maken kennis met nieuwe woonvormen en ontspannen in een schone omgeving.

Tijdens mijn verblijf ben ik natuurlijk op het strand geweest, lekker uitwaaien en mijn hoofd leegmaken. De rijke natuur, de eigenwijze zee en de vergezichten waar je voortdurend op getrakteerd wordt vormen een prachtig landschap. De wind vormt voor mij als “gast” de kastijding en de terging en ik krijg voortdurend de neiging ertegenin te lopen. Heerlijk. En het is precies dat gevoel, omdraaien en tegen de wind in lopen. In het Maritiem Museum is een expositie met nieuwe Zeeuwse helden te zien, terwijl buiten in de haven een roeiwedstrijd plaatsvind ter ere van het 700 jarig bestaan van Vlissingen. De activiteiten tonen de glorie van een heroïsch verleden.

Waar zijn de helden van het heden die tegen de wind in lopen?