silhouetten van kwaliteit

onmiskenbaar Zierikzee

silhouetten van kwaliteit

de kerk belangrijker dan het stadhuis in Brouwershaven

Het voordeel van een open landschap is dat je zo ver kunt kijken en dat je de einders ziet met markeringspunten. Zeker als het aan de randen van dorpen of steden nog niet met hoogbouw is volgezet. En je aan het silhouet het dorp of de stad kunt herkennen. Noem het de kwaliteit van een redelijk dun bevolkt gebied. Kijk er eens anders tegen aan.

silhouetten als kwaliteit

de dikke toren van Zierikzee

silhouetten als kwaliteit

op zoek naar de kerk in Brouwershaven

Kerktorens, poort-torens, stadhuis-torens, wieken van molens, graansilo’s en vuurtorens. Dit alles torent boven het platteland uit. Het kenmerkt de stad, het dorp, het zijn de orientatie-punten van het “eiland”. De bakens waarop je kunt varen. Zowel overdag als ’s nachts, wanneer de kerken met hun torens van onderen worden aangelicht. De vuurtoren van Haamstede werpt vertrouwd en met regelmaat haar lichtbundels over land en zee. Het eilandgevoel van Boudewijn Buch is hier nog niet vergaan.

Schouwen-Duiveland, onderscheid je van de rest van Zeeland in het pittoreske, het schilderachtige, het goed beloopbare en befietsbare, de brede duinenrij, de prachtige stranden, de havens vol indrukwekkende jachten van zeilliefhebbers, kroegjes, eethuisjes, musea en de vergezichten over De Grevelingen, Het Zijpe, De Oosterschelde en de Noordzee. En niet te vergeten het plan Tureluur, waar zwermen trekvogels komen uitrusten en foerageren op hun doortocht. En waar fotoclubs uit Belgie zich door laten inspireren…Ingenieurs vergaderen in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk over watermanagement en de toekomst van de Delta. En dit museum heeft nog nooit zo’n hoog bezoekersaantal gekend als in 2013, 60 jaar na De Ramp.

silhouetten van kwaliteit

silo-toren aan de rand van Zierikzee

silhouetten van kwaliteit

de dikke toren in Zierikzee, robuust monument

Dit alles op nog geen 3/4 uur rijden van Rotterdam, Dordrecht en een uur van Antwerpen. Geen vertragingen naar en op Schiphol, geen wachttijden bij de boten. Op dit “eiland” ben je zo. Een serie als dokter Deen is er niet opgenomen, maar een mooie serie over de diversiteit en identiteit zou Schouwen-Duiveland boven de rest van Zeeland kunnen uittillen als een pareltje. De tijd is rijp voor een positieve campagne. Zet je op de kaart, je bent het waard!