Samen op weg naar duurzaamheid.
Heb je je altijd al afgevraagd over hoe jezelf bij kunt dragen aan energiezuinig zijn? ? of willen weten hoe je GRATIS gebruik kan maken van zon, wind en regen kom dan zeker eens buurten op de Margrietstraat 49. Samen kunnen we in gesprek gaan om de woon situatie te verbeteren. Of misschien wil je weten of jou dag indeling wel matched met de ligging van jou huis. Wil je dit allemaal niet weten maar heb je gewoon zin om te buurten dan staat een kopje koffie, thee of fris voor u klaar van woensdag 3 oktober tot vrijdag 5 oktober tussen 15:00-19:00.
Mijn duurzaamheid avontuur is begonnen bij de presentatie van de krot of kans resultaten in Sas van Gent. Daar kwam ik de heer Audenaert tegen mijn oude architectuur docent aan de Hogeschool Zeeland. Van het een kwam het ander en een paar maanden later stond ik samen met Jan Kaan een presentatie te geven voor studenten van de Hogeschool Zeeland. Zij zullen ook met de duurzaamheidvraag van Krot of kans aan de slag gaan dit semester. Zelf ben ik opgegroeid in Westdorpe en is Axel geen onbekende omgeving al ben ik wel 10 jaar geleden verhuisd uit het Zeeuwse voor eerst een studie in Vlissingen en daarna in Tilburg. Sinds 2011 ben ik weer terug in het Zeeuwse en werkzaam bij BMNED. Dus ben benieuwd wat voor indruk Axel op me zal achterlaten na een week in de Margrietstraat.
Het laatste huis in de krot of kans reeks heeft het thema duurzaam. Het is goed/ noodzaak om na te denken over de manier waarop we op dit moment met energie omgaan. We staan met zijn allen aan de vooravond van het keerpunt waar de industrie zal moeten omschakelen van fossiele energie naar duurzame energie. Ook de bouw en bewoners van Axel zullen hier een steentje in moeten bijdragen. We kunnen niet langer omgaan met energie zoals we gewend zijn. Het is daarom van belang om mensen bewust te maken van deze problematiek. Energiemaatschappijen zijn zich hier al langer van bewust en zetten het duurzaamheidsvraagstuk in als marketing instrument voor groene energie. Energiemaatschappijen verkopen groene energie door in te spelen op de portemonnee (de centjes) en het schuldgevoel (vervuiling van de natuur) van de consument.
Echter de vraag die je jezelf kunt stellen is hoe bewust ga je om met energie als er ‘groene’ stroom uit het stopcontact komt i.p.v. ‘gewone’ stroom? Voor de gebruiker veranderd er niks en daarmee veranderd ook niet het bewustzijn over de energie problematiek. Het is van belang om bij de bewoners draagvlak te creëren voor duurzame ontwikkelingen. Een oplossing zou kunnen zijn om een zelfvoorzienende woning aan te bieden.
Het doel van mijn bezoek aan het huis is om de bewoners zich bewust te maken waar ze wonen door middel van een zelfvoorzienende woning aan te bieden. De woning rendeert optimaal wanneer deze is afgesteld op de invloeden vanuit de context zoals; vegetatie, klimaat, seizoen, de elementen. Maar ook in de stedenbouw en woning typologie valt veel te onderzoeken bijvoorbeeld de ligging t.o.v. de zon speelt een rol in het energie gebruik. Iemand met een baan van 9 tot 17 heeft meer aan de avond zon dan de middag zon.
Binnenkort meer…