Routes naar Zierikzee

Eén van de onderwerpen voor een levendigere binnenstad van Zierikzee is de bereikbaarheid, of eigenlijk beter gezegd de routes naar Zierikzee en tussen bijzondere plekken in Zierikzee.  De bereikbaarheid van een plek is afhankelijk van vier factoren: de routes, parkeervoorziening, bewegwijzering en informatievoorziening

Het onderwerp parkeren in Zierikzee wordt door meerdere mensen genoemd. Voor sommigen is het parkeren in Zierikzee een probleem; er zijn te weinig plekken in de binnenstad, doordat er op het havenplein niet meer kan worden geparkeerd komen er minder mensen naar de binnenstad en het parkeergeld is veel te hoog. Anderen delen deze mening weer niet en zijn blij dat er minder blik in de stad aanwezig is, dat het havenplein autovrij is. Zij geven ook aan dat de mensen misschien wel te veel verwed waren doordat ze dichtbij konden parkeren. Zelf heb ik ook kunnen ervaren hoe het is om met de auto door Zierikzee te rijden en wat de mogelijkheden zijn voor het parkeren. Mijn ervaring is wel vanuit het perspectief vanuit een jonge vrouw die sportief is.

Parkeerterreinen buiten de vesting Zierikzee

Parkeerterreinen buiten de vesting Zierikzee

In Zierikzee kun je binnen de vesting parkeren (veelal betaald) en buiten de vesting parkeren (niet betaald). Het parkeren buiten de vesting kan op 4 plaatsen, wat mij bekend is. Ik heb deze 4 plaatsen aangegeven op het kaartje met een kruisje. De parkeerplaatsen binnen de vesting zijn mij wat onduidelijk, je kunt in een aantal straten parkeren en er zijn een aantal kleinere parkeerterreinen. Mol 9, waaruit ik werk, heeft ook een eigen garage, maar daar kan ik niet parkeren. In de garage past wel een kleine auto, maar dan kunnen de garagedeuren niet dicht. Dus ik parkeer buiten de vesting.

De Hem in Zierikzee

De Hem in Zierikzee

De afgelopen dagen heb op twee verschillende parkeerterreinen buiten de vesting geparkeerd, op het Hatfieldpark en op het terrein aan de ’s-Heer Lauwendorp. Het Hatfieldpark is duidelijk ontworpen, bestraat, heeft een verdeling van parkeerplekken en is voorzien van fraaie beplanting. Het andere parkeerterrein is verborgen achter de Engelse Kade, is onverhard met wat kuilen en bevat geen duidelijke verdeling van parkeerplekken. Ik heb natuurlijk niet op beide dagen gekeken naar de bezetting van de parkeerterreinen, maar wat mij opviel is dat het terrein aan de ’s-Heer Lauwendorp meer bezet was, er dichter op elkaar werd geparkeerd en dat sommige auto’s er wat langer stonden. De afstanden van de parkeerterreinen naar de binnenstad zijn niet gelijk. Ook is er niet aangegeven welk parkeerterrein het meest geschikt is voor een bezoek aan de binnenstad van Zierikzee. Vanuit het Hatfieldpark is het verder lopen naar de binnenstad, je loopt er tussen de 10-15 minuten over.

Zierikzee 201502 (18)

Bewegwijzering Zierikzee

De Dikke Toren

De Dikke Toren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De routes naar de binnenstad vanuit de parkeerterreinen buiten de vestingis verschillend. Logisch, omdat het andere locaties zijn, maar ze zijn ook verschillend doordat de ene route je logisch leidt naar de binnenstad en de andere niet. Uit een aantal gesprekken met Zierikzeeënaren kwam naar voren dat de routes naar de binnenstad onduidelijk zijn. Zij gaven ook aan dat deze parkeerterreinen niet aantrekkelijk waren voor hen om daar te parkeren, omdat men het gevoeld heeft dat de auto’s daar ’s-nachts niet veilig staan.

De route vanuit het parkeerterrein Scheldestraat loopt door de Weststraat als één rechte lijn naar het centrum van Zierikzee. Dit zou in principe een duidelijke route zijn, maar toch zorgt deze route voor verwarring. Bij de Dikke Toren denken namelijk veel mensen dat dit het centrum van Zierikzee is.

Vanuit het Hatfieldpark enter je de vesting via de brug van de Zuidwellestraat. Eenmaal binnen de vesting kun je door verschillende straten richting het centrum van Zierikzee lopen. Er staat niet aangegeven hoe je moet lopen naar het centrum van Zierikzee, dus je kiest een straat loopt die in en wat je automatisch doet, is dat je loopt naar de Dikke Toren. Eenmaal bij de Dikke Toren, vraag je je af of dit het centrum is van Zierikzee? Een bewoonster in de buurt van de Dikke Toren gaf ook al aan dat ze vaak mensen doorwees richting het centrum.

Beide mogelijke routes zijn op zich een mooie route, maar waar loop je allemaal langs? Langs deze route staan prachtige oude panden met bijzondere ornamenten en benamingen. Hier kan Zierikzee meer mee doen. Door de routes meer te faciliteren met aanwijzingen en uitleg over de panden zou je mensen meer kunnen laten ervaren. Zouden mensen langer stil kunnen staan bij het bijzonders wat Zierikzee te bieden heeft. Want nu kun je ook heel veel missen in Zierikzee.

Vanaf het parkeerterrein aan de ’s Heer Lauwensdorp kom je Zierikzee binnen via de Zuidhavenpoort en worden je ogen getrokken naar de statige panden aan de Oude Haven. Ook hier kun je niet het verhaal van deze monumentale panden vinden.  Een logische plek om deze informatie te vinden is een VVV kantoor, maar het VVV kantoor ligt niet in de buurt van het centrum van Zierikzee. Het VVV kantoor staat in de buurt van de Zevenhuisstraat-Nieuwe Haven.

Zuidhavenpoort

Zuidhavenpoort

 

Voor Zierikzee zou het interessant kunnen zijn verschillende routes in de stad aan te kunnen geven. Routes die je leiden naar de bijzondere plekken in Zierikzee waaraan verhalen zijn gekoppeld. Niet alleen gericht op toeristen, maar ook voor Zierikzeeënaren Ik merkte dat niet alleen toeristen door de straatjes van Zierikzee zijn aan het wandelen, ook Zierikzeeënaren en mensen van Schouwen-Duiveland en van de overkant (mensen die van een ander eiland uit Zeeland komen) lopen er rond. Door deze verschillende routes kun je meer beleven in Zierikzee en zou het ook levendiger kunnen worden. Elke route kan een ander thema hebben, zo zou er ook een route kunnen zijn voor kinderen, door middel van een speurtocht, een route over kunst, etc. In principe zou iedereen ook zijn eigen favoriete route kunnen delen. Op de website van zierikzee-monumentenstad.nl staan al een paar routes aangegeven.

Na een aantal dagen Zierikzee en een aantal Zierikzeeënaren, ondernemers, bezoekers en ambtenaren te hebben gesproken heb ik wat aannames kunnen maken.

Om de levendigheid van de binnenstad van Zierikzee te verbeteren zouden de routes naar de binnenstad versterkt kunnen worden. Bewegwijzering naar bijzondere plekken in Zierikzee is hiervoor essentieel. Daarnaast zou er ook meer informatie gedeeld kunnen worden over de binnenstad van Zierikzee. Wat zijn de interessante feiten over stad, welke leuke anekdotes zijn er en welke spannende gebeurtenissen hebben en vinden er plaats.

Er zou meer duidelijkheid kunnen worden gegeven over de parkeermogelijkheden in Zierikzee en zou er gekeken kunnen worden naar het verbeteren van het veiligheidsgevoel van buiten de vesting parkeren.

Tot slot blijkt uit ook uit de eerste gesprekken dat er ook een behoefte is om elkaar te ontmoeten. Dit heb ik nog niet verder uit gezocht, dus wordt vervolgt.