Joke en Margreet

 

De nieuwe raambekleding van het Krot of Kans huisje valt wel op. De plakbriefjes met de tekst naar buiten gericht vragen om gelezen te worden. Op deze manier hebben Joke en Margreet samen met inwoners van Zonnemaire nagedacht over wat een dorpswinkel zou moeten bieden.

Aan het gezellige ‘vakantie kleedje’ van de zusjes Feenstra, onder het genot van een heerlijke kop koffie met een beetje warme melk, krijg ik uitleg. De mensen die zij gesproken hebben in Zonnemaire vinden vooral de sociale functie van een dorpswinkel belangrijk. Een plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Die ontmoeting zou binnen een ‘dorpswinkel nieuwe stijl’, zoals zij het mooi genoemd hebben, gemakkelijk gecreëerd kunnen worden. Het zou een plek kunnen zijn waar via internet bestelde goederen afgeleverd en opgehaald worden. Om de bevraagde inwoners gebruik te laten maken van zo’n dorpswinkel, zal het aanbod wel van goede kwaliteit moeten zijn en niet heel veel duurder dan in de grotere supermarkten aangeboden moeten worden. Een combinatie van functies zal de aanloop verbeteren; een stomerij of kledingreparatieservice, vers (af)gebakken broodjes, verkoop van snoepgoed voor de kinderen, een boekenruilsysteem etc.

Het klinkt allemaal heel logisch en niet al te ingewikkeld op te zetten. In de loop van deze week zullen de dames van Zazone een iets verder uitgewerkt en onderbouwd idee posten. We wachten in spanning af….