PERSBERICHT

Wat:               Project KROTofKANS;
is dit het HUIS van uw nieuwe toekomst?

Waar:             leegstaande woningen Zeeuws-Vlaanderen

Wanneer:       vanaf nu tot 1 juli 2012

In Zeeland staan huizen in vele soorten en maten. Jaarlijks worden in Zeeland gemiddeld 1500 woningen gebouwd. Ze vormen een klein deel van het totale woningaanbod dat vooral wordt bepaald door bestaande huizen. Ook Zeeuws-Vlaanderen telt kleinere oudere particuliere woningen met voorzieningen die niet meer passen bij de wensen van de moderne tijd.  Wat kunnen we daar op woningniveau mee doen?

Het wonderlijke is dat dit probleem direct over de grens, soms zelfs enkele honderden meters verderop, veel minder speelt. Daar worden dergelijke woningen, vrijstaand of meestal gewoon deel uitmakend van een rijtje, redelijk snel verkocht en op creatieve wijze opgeknapt. In het Belgisch Budget Bouwen boek staan tal van voorbeelden van deze aanpak. Gebruik van materialen die normaal gezien niet voor de particuliere huizenmarkt worden gebruikt worden ingezet. Lage (ver)bouw kosten die deze woningen wellicht voor een andere groep mensen weer aantrekkelijk kunnen maken.

Is dit een kans voor de dergelijke vrijstaande woningen in Zeeuws-Vlaanderen? Hoe kunnen deze woningen interessant gemaakt worden als eerste,  tweede of derde woning? Welke regelgeving past daarbij? Hoe kan dit worden gefinancierd? Welke mogelijke oplossingen zijn er te bedenken? Kunnen wellicht zelfs meerdere huishoudens bij elkaar worden gebracht in een gedeeld tijdelijk gebruik?

Om naar oplossingen te zoeken en goede voorbeelden te geven betrekken architecten, vormgevers en deskundigen van uiteenlopende disciplines een jaar lang samen met andere partners en geïnteresseerden een leegstaande particuliere woning. Ons HUIS staat in Zeeuws Vlaanderen. Ons HUIS is een plaats waar partijen samen komen om over de mogelijkheden voor de toekomst na te denken en deze mogelijkheden samen vorm te geven. Wij willen met ons HUIS creatieve voorbeelden geven om de omgeving te helpen met het naar hun hand zetten van de gegeven omstandigheden op een onconventionele manier.

HUIS ontvangt gasten
De wensen worden in kaart gebracht door onze gasten, die korte of langere tijd op bezoek komen.
De toerist zal in ons HUIS te gast zijn en een schets maken van de omgeving. Waarom is het een ideale omgeving voor een (tijdelijk) verblijf in de regio. Wat zijn de sterke punten. Tevens kan deze modeltoerist inventariseren waar nog verbeterpunten liggen en waar kansen in de omgeving nog niet worden benut. De frisse kritische blik van ‘de toerist’ zal niet alleen het woonprogramma aanscherpen maar ook juist de omgevingsfactoren belichten.
De bevindingen van de toeristen zijn voor iedereen te volgen op het weblog www.krotofkans.nl. Artikelen, columns, tweets, fotos, films een docu-soap en vele links maken het interessant op de hoogte te blijven.

HUIS wordt experimenteerplaats
Het HUIS heeft meerdere deeltijdbewoners. Enkele architecten  uit Nederland en Vlaanderen vestigen zich om beurten in het huis. Ze worden gekoppeld aan ontwerpers uit andere vormgevende disciplines. Gedurende hun verblijf doen zij onderzoek naar een nieuw scenario voor de woning die past bij de omgeving en de toekomstige ontwikkelingen in de buurt. Hun onderzoek en analyse richt zich in eerste instantie op de particuliere woning zelf, maar zal zeker de omgevingsfactoren mee moeten laten wegen in het uiteindelijke advies en ontwerp. De woning wordt gevuld met verschillende scenario’s voor de toekomst ervan. Kijk naar het voorbeeld van Maff Studio in Den Haag. Kan zoiets ook in Zeeuws-Vlaanderen?

HUIS wordt ontmoetingsruimte
De ontmoeting met de bewoners van de buurt is een belangrijk terugkerend gegeven in het project. Juist die laagdrempelige ontmoeting op straat moet veel informatie over sfeer, eigenheid en wensen opleveren, die ons verder moet helpen bij de zoektocht. Dorpsraad,  omwonenden en locale ondernemers zijn regelmatig te gast. We nodigen ze uit aan onze maandelijkse koffietafel,  tonen de tussenresultaten en vragen de omwonenden zo steeds om mee te denken over de toekomst van het huis.

Het huis wordt ook ontmoetingsruimte voor initiatieven die passen bij het HUIS van uwnieuwetoekomst. Wij willen ook anders partners uitnodigen om het HUIS als ontmoetingsruimte te gebruiken. De deeltijdbewoners gebruiken de plek ook om na te denken over een duidelijke woningbouwopgave in Zeeland, die gecombineerd met een goede bereikbaarheid, zorgt voor een aantrekkelijk woonklimaat. Ons HUIS wordt een neutrale ontmoetingsplaats.

HUIS verkoopt zichzelf
Het streven is dat de scenario’s die uit de onderzoeken en de analyses voortkomen zodanig tot de verbeelding spreken dat de toekomstperspectieven van het HUIS gunstig zijn en tot nieuwe bewoners zal leiden. Het effect kan mogelijk zijn dat de scenario’s ook van toepassing kunnen zijn voor andere woningen. Bewoners uit de buurt krijgen wellicht ook nieuwe ideeën die zij kunnen realiseren. Deze creatieve impuls zal zeker niet onopgemerkt blijven.

HUIS wordt KANS
Het HUIS zal herrijzen als kasteel. Dit gehele project duurt een jaar. Iedere bewoner zal contact onderhouden met de omgeving door deze in het HUIS uit te nodigen. Iedere periode zal worden afgesloten met een presentatie van de bevindingen van die periode in het HUIS.  De bevindingen worden verder samengebracht in een publicatie, een inspiratieboek over wonen in Zeeuws-Vlaanderen en  worden toegevoegd aan het blog www.krotofkans.nl.  De opzet is zodanig dat iedereen de vorderingen die gemaakt worden in ons huis kan volgen.

HUIS  wordt verbouwd
Door onze samenwerking met verschillende partners hopen wij het HUIS ook daadwerkelijk te kunnen verbouwen. Een duidelijk doel is om de locatie als leerlingbouwplaats aan te merken en zo ook daadwerkelijk tot transformatie van dit leegstaande huis te komen en dit multifunctionele gebruik te stimuleren.

Organisatie
KROTofKANS is een project van CBK Zeeland , Het Zeeuwse Gezicht en BNA Kring Zeeland. In samenwerking met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, Bouwend Nederland afdeling Zeeland , Bouwopleiding Zeeland en CPOZ (Collectief Opdrachtgeverschap Zeeland). Mede mogelijk gemaakt door uwnieuwetoekomst.nl, Stimuleringsfonds voor Architectuur en Provincie Zeeland.

Contact
CBK Zeeland, Balans 17, 4331 BL Middelburg
Petra de Braal (coördinator architectuur)
0118-611443 of pdebraal@cbkzeeland.nl
www.krotofkans.nl

GRENStussen KROT en KANS

Realisering

planning

Om ons plan te realiseren betrekken we achtereenvolgens 3 woningen.

Woning I bevindt zich in de gemeente Sluis.

4/7/2011 tot 1/11/2011 bewoningsperiode huis 1.

Vanaf 1/11/2011 start verbouwing huis 1.

Woning II bevindt zich in de gemeente Terneuzen.

7/11/2011 tot 4/3/2011 bewoningsperiode huis I.

Vanaf 5/3/2011 start verbouwing huis II.

Woning III bevindt zich in de gemeente Hulst.

12/3/2011 tot 1/7/2011 bewoningsperiode huis III.

Vanaf 2/7/2011 start verbouwing huis III.