Vandaag op zoek gegaan naar geluiden die er te vinden zijn in de polders van Oost Zeeuws-Vlaanderen. Onze score; een lekke band, een opengehaalde broek, vogelverschrikkers en een biertje.

In Lamswaarde horen wij vanachter een dijkje een enorm gekrijs opstijgen. Het lijkt alsof er een tropische volière wordt leeggeruimd. Na akoestisch onderzoek blijkt dat het gekrijs deel uit maakt van een elektronische vogelverschrikker, een netwerk van speakers die willekeurig de meest bizarre geluiden laat horen en die tot ver in de polders hoorbaar zijn. Erg surrealistisch. Het is bedoeld om vogels weg te houden bij de fruitbomen – de geluiden zorgen voor een krimp in de plaatselijke vogelpopulatie. Hiernaast trekt het nieuwsgierige geluidskunstenaars aan.

Luister naar de elektronische vogelverschrikker

 

Op een klein dijkje worden wij weggejaagd door een boer die niet wil dat wij op zijn hof staan. Door een taalbarrière begrijpen wij niet meteen wat de norse boer precies bedoeld, maar hij wil het ons graag ‘leren’! Op onze vlucht tocht rijden wij een fietsband lek en ik haal mijn broek en been open aan een hekje. De band en mijn been moet allebei geplakt worden. We gaan op één fiets verder!

s’Avonds belanden wij in Paal op de Paalse Feesten: een aantal dagen muziek, een mobiele frituur, biertap en een rodeostier. Het is een van de jaarlijkse hoogtepunten in de regio. Als de nacht valt zie je in de polder vanuit alle richtingen fietslichtjes op het feest afkomen. Voor eventjes dijt Paal enorm uit! Onder de dijk staat een grote oplegger met daarop een tienerband uit Nieuw-Namen die het dak er afspeelt. Boven op de dijk zie je in de verte de 24/7 bedrijvigheid van de immense Antwerpse haven de hemelen verlichten. Ook hier een surrealistische sfeer.

Op onze terugweg horen wij in de polders nog lang het geluid van de Paalse feesten rondwaaien.

Prosper de Roos, Robin Ferdinand Groot