Deze week zijn wij in verband met ons onderzoeksprogramma Nieuw Landschap te gast bij het project KrotofKans in Sas van Gent.

Krimp (vergrijzing en ontgroening) bedreigt dit historische stadje.

Met dat idee arriveerde ik in onze leegstaande woning aan de Alexanderstraat waar wij met ons team enige dagen verblijven.
Misschien omdat het vandaag marktdag is (dinsdag!) en tevens de enige dag dat het industrieel museum – bij de plaatselijke Brandweer – is geopend, maakt Sas van Gent op mij geenszins een verloren indruk.
Al joggend heb ik me vanmorgen door de verschillende stadslagen van de geschiedenis begeven, waar middeleeuwse stadmuren, een bolwerk, industrie, scheepvaart, een herbestemde kerk met galerie en ouderwets aandoende middenstand met o.a. ijzer- en sigarenhandel elkaar afwisselden.

Ondanks de komst van Albert Heijn (een zegening voor alle buurtgemeenten) zijn er nog steeds drie warme bakkers in Sas. Een daarvan trok mijn aandacht, omdat het niet alleen bakkerij maar ook lunchroom betrof. Lunchroom – waar zie je dat nog.
Net zoals in Frankrijk een ensemble van bakkerij, sigaretten, drank en tijdschriften.

Wat leuk!

En de bediening idem dito. In de bakkerij Tom Freyser, zorgden
twee blonde dames, Kim van 29 en Monique van 42 voor de verkoop en de bediening.

Terwijl de klanten binnen bleven druppelen voor de speciale aanbieding van de marktdag (drie broden voor de prijs van twee), vertelde Kim ons hoe het er vroeger (nog niet zo lang geleden) aan toe ging in de lunchroom. “Vroeger zat het hier altijd vol”, “mensen verdrongen zich om de tafeltjes”. Nu zijn wij nog een van de drie bakkerijen, dat is best veel. Veel van onze vrienden en vriendinnen zijn inmiddels vertrokken- zij zijn naar Middelburg of zelfs verder naar Rotterdam of Utrecht gegaan om te studeren. Die zien we hier nooit meer. Huizen komen leeg te staan, doordat mensen deze niet meer opknappen en vertrekken. Wij zouden best voor huur in aanmerking willen komen, maar de corporaties staan dat niet toe.
Toch houden Tom, Kim en en Monique de moed erin. Zij vieren, met alle andere 3500 Sassers uitbundig carnaval. De acht verenigingen die het stadje rijk is, leeft zich dan helemaal uit. Hiervan getuigen de vele foto’s in de fotospeciaalzaak (die in mei gaat stoppen) en de restanten van de Carnavalswagens op industrieterreinen.

“Carnaval vieren is alleen maar leuk als je hier bent geboren” …
Zolang er nog wat te vieren is, blijft het leuk in Sas van Gent. Zeker als je er geboren bent.

Ellen Klaus, Sas van Gent 28 februari 2012