dreigend

In het boek van Wilkens ‘Waar eens Troje lag’ onderzoekt hij de mogelijkheid dat Homerus de Ilias en de Odysee niet situeerde in de Egeische maar in de Noordzee. Vooral omdat er voortdurend over regen en mist wordt gesproken: ” onophoudelijke regen op de Trojaanse vlakte. Het door Homerus gebruikte ‘athesphatos’ betekent bij benadering: wat zelfs god niet kan meten. Het moet iets beschrijven dat begin noch einde heeft. Dergelijke schijnbaar eindeloze regenbuien zijn zo kenmerkend voor het noordatlantische klimaat dat ik me afvraagt of de Trojaanse oorlog zich niet in Noord-Europa afspeelt”. Inderdaad, vandaag eindigde ‘athephatosiaans’. Morgen meer over Schouwen Duiveland in de Trojaanse Oorlog.

In Zonnemaire sprak ik Jim Louisse. Hij vertelde me over de heemkundige kring Stad en Lande. Zij inventariseren bijzondere kenmerken in het landschap per polder. Door benoemen een beter bewustzijn en misschien bescherming. schouwenduiveland@kpnmail.nl

In Haamstede sprak ik kunstenaar Marinus van Dijke. Hij is geboren en getogen bij de vuurtoren als zoon van de vuurtorenwachter. Hij liet mij een project zien waaraan hij nu werkt. Een kaart van Schouwen Duiveland met directe ononderbroken zichtlijnen naar Zuid Engeland, de engelse kust, de Shetland eilanden en Noorwegen. Alleen de horizon zit in de weg.