Voor de tweede keer heeft het CBK Zeeland het onderzoeksteam de mogelijkheid gegeven om de regio te verkennen. In het eerste bezoek hebben we vanuit Oostburg verschillende debatdiners georganiseerd en gesproken met zowel ondernemers, bestuurders als bewoners over de kracht van de regio. Dit volgende bezoek aan de regio staat in het teken van het bezoeken aan agrariërs, industriële bedrijven en lokale ondernemers. Veel studies richten zich op de leegstand en krimp in de dorpen en de steden, wij richten ons juist op het landelijk gebied daaromheen en de economische dragers daarvan. Ook daar is sprake is van vergrijzing en leegstand, maar hoe wordt daarmee omgegaan?

De vragen gaan enerzijds over een manier van denken over innovatie, organisatie en wie daarbij betrokken zijn? Vinden er verschuivingen plaats van overheidstaken naar de grote werkgevers in de regio, zoals investering in onderwijs en maatschappelijke voorzieningen? Welke initiatieven worden op dat gebied ontwikkeld vanuit bedrijven zoals bijvoorbeeld DOW? In hoeverre werken verschillende bedrijven en partijen in de regio samen met deze innovatie naar bio-based economy? De kanaalzone is in de perceptie oil-based.  Zijn bedrijven klaar voor een imago verandering? Is de beroepsbevolking daarop toegerust?

Anderzijds vragen we ons af of de bevolkingsontwikkeling invloed heeft op de ontwikkelingen en daarmee het ruimtebeslag van de (agrarische) economieën in de regio en daarmee het landschap? Vinden er door de vergrijzing bijvoorbeeld bedrijfsbeëindigingen plaats in de agrarische sector en zo ja, wat gebeurt er met deze gronden als deze op de markt komen? Levert de biobased economy een concrete vraag naar grondstoffen uit de omgeving op?

Maandag 27 februari brengen we een bezoek aan DOWchemicals, bezoeken we op 28 februari lokale ondernemers in Sas van Gent en zetten we een stapje over de grens. Op 29 februari maken we kennis met de Biobased Economy in Terneuzen en gaan we later in de week op bezoek bij een innovatieve veehouderij in Oostburg, bezoeken we Cargill langs de kanaalzone en de provincie Zeeland.

In het landelijk gebied vinden ongemerkt grote veranderingen plaats – door een veranderende (agrarische) economie, bevokingskrimp en de hernieuwde waardering voor het landschap. In een samenwerking tussen het project Krot of kans en het project Nieuw Landschap zoeken Miranda Reitsma (Reitsma Stedebouw bv), Laura de Bonth en Dirk Verhagen (Urban Synergy), Ellen Klaus en Mark Hendriks in Zeeuws-Vlaanderen naar manieren om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden. Het gaat om een nieuwe koers voor het landelijk gebied, waarin verbanden worden gelegd tussen conomische veranderingen en de bevolkingsontwikkeling, aandacht is voor waarden in plaats van belangen en gezocht wordt naar nieuwe opdrachtgevers. Nieuw Landschap richt zich naast Zeeuws-Vlaanderen ook op de regio’s Kop van Noord-Holland en West-Brabant. (www.nieuwlandschap.nl)