zicht op het Zeemanhuis

zicht op het Zeemanhuis

 

Ik kijk uit op het Zeemanhuis: Zeeman, natuurkundige en Nobelprijs winnaar. En het geboortehuis van de grootmoeder van Michiel Romeijn.

Bij Inte Feelders een prachtig zicht op de boomgaard met oude rassen met daarachter de toren van Brouwershaven. Zij wil hier nooit meer weg. Door Ies de Vries kijk ik anders naar de drainagesloten, daar loopt kostbaar zoet water. Nu is het op dit moment ontzettend nat op het land maar in droge tijden is zoute kwel een probleem. Hij vertelde dat we te maken hebben met het equivalent van 4 pakken zout per meter2. Hoe lager het land hoe meer zoute kwel. Zoet water drijft op zoutwater. Nederland is goed in draineren. Maar Nederland is geen gidsland in iets wat veel meer landen nodig hebben; aanvoeren, vasthouden en distribueren.
DSC_5924 DSC_5928
Later op de dag spreek ik ook nog even met Titus en Ottolien van der Torren. Zij zoeken speciale gewassen die hier goed gedijen en tegen droog en nat kunnen. Beregenen kan je hier niet, vanwege het zoute/brakke water. Vlas, karwijzaad, maanzaad (papaver), mosterd, tarwe, grassen, koolzaad, erwten en capucijners, uien en sjalotjes en kruiden, goed met arme grond en veel licht. Ook voor zaadvermeerdering. Vroeger waren de boerderijen altijd bij een zoetwaterput: verseput. Na de ramp van 1953 zijn veel zoetwaterputten brak geworden.
Beelden uit de omgeving van verkoop van streekproducten projecteerde ik op de krotofkanswoning. Wat suggesties voor toekomstig gebruik, in combinatie met ideeen van de voorgaande bezoekers?
DSC_6032DSC_6040
Intocht van Sinterklaas in de haven van Bommenede. Met de muziek van harmonievereniging Nut en Uitspanning.
de harmonievereniging

de harmonievereniging