Krot of Kans HUISduurzaam

Het vierde huis in de reeks van Krot of Kans is nu ook bekend: het is de Margrietstraat 49 in Axel.

Vanaf 3 september gaan experts op het gebied van duurzaamheid in de bouw, zich verdiepen in de mogelijkheden om oude huizen te renoveren. De deskundigen adviseren over gebruik van hernieuwbare bouwmaterialen, dus geen beton, gips en dergelijke, maar hout, vlas, kurk etc. Ook adviseren zij hoe de energielasten van de bewoners omlaag kunnen, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te plaatsen en de zon rechtstreeks het huis te laten verwarmen.

Verder zullen de tijdelijke bewoners onderzoeken of deze huizen het beste opgeknapt kunnen worden of beter plaats kunnen maken voor nieuwbouw. In al deze discussies staan de bewoners centraal; wat is hun mening en hoe staan zij tegenover dit soort aanpassingen en renovaties? Wanneer en hoe worden zij enthousiast? Hiervoor zullen bewoners in Axel worden benaderd om mee te willen werken aan een enquête.

Tot slot zal gekeken worden naar het hergebruik van bouwmaterialen, als sloopafval. Het is nu niet gebruikelijk dat in de bouw het afval wordt gescheiden. Toch valt hierin veel winst te behalen. Hoe is dit praktisch vorm te geven?

In de periode september tot half november zullen zo’n acht gasten in Axel verblijven. Zes studenten van de Hogeschool Zeeland zullen daarnaast een plan gaan ontwikkelen voor duurzame renovatie binnen het project Krot of Kans.

Buurtbewoners zijn van harte welkom om binnen te lopen en met de deskundigen in gesprek te gaan. Via het blog kunt u volgen wie er in die week logeert.