Restaurants in Nederland met een Michelinster (De Michelinster is een aanduiding voor restaurants met een uitzonderlijk goede keuken een correcte bediening.)
Culinaire gemeente Sluis
Snel werd duidelijk dat in de gemeente Sluis genoten wordt van goed eten. Bij mijn eerste bezichtiging van het centrum in Oostburg, werd ik verrast door de grote kookwinkel van Bianca Bonte. De winkel is voorzien van een uitgebreid assortiment kookartikelen, -boeken en -apparatuur. Op woensdag als het markt is, kan je daar genieten van de zelfgemaakte taart en de eigen theesoorten van de winkel.
Op de weekmarkt staan elke week kraampjes met ouderwetse onderbroeken, stoffen, speelgoed en knutselartikelen. Maar het is vooral de aanwezigheid van de kwalitatief hoogstaande voedselkramen, zoals de notenboer, worstboer, visboer, groenteboer, vleesboer en poelier, die de markt laat opleven. De kooklust van de West-Zeeuws-Vlaming is ook te herkennen aan de inrichting van het eigen huis. Vaak is een deel aan het huis gebouwd om een grote moderne woonkeuken te realiseren.
Het was Bianca Bonte die mij op de wereld van de Sluise toprestaurants attendeerde. Een etentje bij het met drie Michelinsterren gekroonde restaurant Oud Sluis moet goed gepland worden want de reservering dient lang van tevoren gemaakt te worden (ongeveer een half jaar). Maar het mogen proeven in een van de beste Nederlandse restaurants is een bijzondere ervaring en waarschijnlijk het wachten waard.
Maar meerdere restaurants in de gemeente genieten roem; La Trinité in Sluis en de Kromme Watergang hebben ieder ook een Michelinster. Mijn collega Emeline Cosijnse en ik besloten ons door de Kromme Watergang in Hoofdplaat te laten verwennen. Het restaurant heeft net een nieuw boek gepubliceerd. Met prachtige beelden van voedsel, natuur en verhalen van de buurt en zijn bewoners. Met zijn tweeën zijn we van Oostburg naar Slijkplaat gefietst om te genieten van een 5-gangenmenu van Edwin Vinke, de door de GaultMillau-gids bekroonde ‘Chef van het jaar 2011’. Vol spanning genoten wij eerst van een aperitief in de tuin van het restaurant. Het feestmaal begon met oesters op zout en een bijbehorend wit schuimend drankje met een kunstig geconstrueerde kletskop van algen. Het ‘smakenspektakel’ werd vervolgd met een mij onbekende mosselsoort en een luchtige lasagne gemaakt van een mij onbekende maar zeer smaakvolle vrucht en zilte klei met kreukels. Het voorgerecht aten we binnen in het restaurant; Noordzeekrab kunstig gewikkeld in komkommer met erwten en munt. De hoofdgerechten: Bekegemse eendenlever met kruisbessen en rozenbottel, koningspoon & olijf met amandel en tomaat en zeebaars & courgette met tijm, schaardijk en bulgur. Als dessert: kersen & pistache met merengue, bramen en agrum. Het was een zeer bijzondere belevenis om de pure smaken van dagelijkse ingrediënten als courgette, tomaat of erwten te beleven.
Wij voelden ons net prinsessen toen wij weer naar huis fietsten.