Start in het gemeentehuis van Koege

De rondwandeling door Køge waarmee we op dinsdag 17 maart de conferentie startten was heel interessant. De stad Køge is al heel oud. In negenhonderd nog wat besloot Koning Harold Bluetooth (je zult het niet geloven, maar daar komt onze huidige Bluetooth vandaan) een dorp te stichten bij een natuurlijke haven. Deze bestaat nog steeds in het huidige Køge. De plattegrond die toen is gebruikt is nu nog steeds heel zichtbaar in de stad. Onze gids leidde ons door het centrum langs monumentale panden en interessante plekken. Ook de slechte momenten in de geschiedenis, zoals de heksenjachten aan het begin van 1600 passeerden de revue.

Na een goed nachtrust en een lekker ontbijt vertrokken we vandaag, woensdag 18 maart, vanaf het hotel naar het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte (KøS). Het is een nationaal museum, voor zover zij weten een van twee van dergelijke musea in de wereld. De directeur vertelde meer over de functie van het museum en de samenwerking met de gemeente Køge. Kunst en cultuur wordt hier niet alleen om de kunst gebruikt, maar ook om mensen bij hun omgeving te betrekken.

Vanaf KøS vertrekken we voor een rondwandeling naar Køge Kyst (Køge Kust). Ja, zo wandelen we wat af. Dit is een wandelroute van het centrum naar een industriegebied waarvoor hele mooie plannen in de steigers staan. De wandelroute gaat van het centrum naar het nieuwe strand dat is aangelegd. Onderweg komen we interessante ‘urban spaces’ tegen. Plekken in de openbare ruimte als een speelplek voor kinderen, een fietscross en skateboard baan en openbare keuken. Deze keuken is door iedereen via een website te reserveren, elektra en gas zijn gratis.

Rondwandeling Koege Kyst

Met de bus vertrekken we naar de drie locaties van de workshops. Samen met collega’s van andere gemeenten, word ik samen met Jeffrey en Eric in Ellemarken afgezet. Huig en Marleen gaan naar Campus Køge en Kathrin en Bram gaan naar Køge Marina. De workshop in Ellemarken richt zich op het sociale project dat in Ellemarken is uitgevoerd en nog in uitvoering is. Dit project richt zich op het versterken van de gezondheid in het algemeen en de mentale gezondheid in het bijzonder. We krijgen presentaties van verschillende werkers in de wijk en van betrokken ambtenaren. We worden gevraagd om uit de presentaties de goede ideeën te halen en deze te vertalen naar onze eigen gemeenten. Jeffrey, Eric en ik zien zeker mogelijkheden om de methode Køge toe te passen op Schouwen-Duiveland. Zet een sociaal ondernemer in een woning midden in de wijk en nodig de mensen uit. Serveer een lekker kopje koffie en raak in gesprek. De sociaal ondernemer luistert en ziet waar behoefte aan is. Hij neemt niet over, maar zorgt ervoor dat de mensen op zo’n manier ondersteunt worden, dat ze zichzelf kunnen helpen. De bedoeling is om de mensen te verbinden aan elkaar in de wijk, de wijk te verbinden aan de stad en deze samenwerkingsverbanden te verstevigen door ook uiteindelijk afspraken vast te leggen. Op Schouwen-Duiveland zijn we een project over preventie aan het voorbereiden. We zien het helemaal zitten om de Køge aanpak hiervoor te gebruiken. Als we thuis komen gaan we hiermee direct aan de slag.

Workshop Ellemarken

Na de workshops verzamelen we opnieuw in het gemeentehuis en wisselen uit over de verschillende workshops. Over de andere workshops horen jullie in het volgende bericht meer en natuurlijk ook over de internationale conferentie die hier wordt georganiseerd over stedenbouw en kunst in de openbare ruimte ‘Absolutely Urban”.

Goddag, Marlys