Van dinsdag 25 oktober tot zaterdag 29 oktober was ik bewoner van Noordwal 5 in Oostburg op Zeeuws Vlaanderen.
Vier dagen in Oostburg met uitstapjes naar Sluis en Cadzand. Het is Herfstvakantie en erg stil in de straat en het hele dorp. Verrassend veel winkels, ik ben Pernis gewend waar ongeveer evenveel mensen wonen maar het voorzieningenniveau aanzienlijk kleiner is en nog problematischer. Rotterdam Zuid krimpt ook en het is wel interessant om de situatie in die grote stad met Heijplaat en Pernis als oude kernen met Oostburg te vergelijken.


Oostburg vervult een belangrijke rol voor de omliggende gemeenschappen. Leegstand in het winkelgebied laat echter zien dat er toch wel ernstig problemen zijn.

De Noordwal 5 lijkt mij een enorme kans in bijna de leukste straat van Oostburg. Er wordt op sommige plekken druk verbouwd en zelfs gebouwd. Ik kan de verleiding niet weerstaan om het huis eens met het overige koopaanbod in Oostburg te vergelijken. Dat levert een goed gesprek met een makelaar en een bewoners begeleider in de straat op. Vrijdagmiddag schoven ze inclusief een klussende bewoner, aan tafel in het Huis.

Een rondje in de buurt is ook bijzonder, er staat het goedkoopste huis te koop om de hoek, en dat is nu echt wel een soort krot. Mijn berekeningen leveren op dat het eigenlijk voor bijna niets, de grondwaarde bijvoorbeeld, aan de buren zou moeten worden gegeven. Dat gaat de makelaar te ver, maar veel kan het niet waard zijn. Ik zal daar in dit stuk, dat ik 16 november wil presenteren, dieper op in gaan. Er is kennelijk ook een subsidie voor samenvoegingen, dat ga ik ook uitzoeken. Er staan aan de Van Ostadestraat heel veel woningen leeg en kennelijk wil Woongoed die slopen. Misschien een idee om er tweekappers van te maken en zo ruimte te maken voor uitbreidingen op de begane grond en parkeren op eigen terrein. Opvallend zijn de grote hoeveelheid garageboxen in het gebied die heel onhandig zijn geplaatst. Ook is er onlangs een hennepkwekerij gevonden, een veel voorkomend verschijnsel op Zeeuws Vlaanderen, maar voor de buurt niet echt fijn.

Er zijn heel veel kansen en die zitten nog niet goed in de plannen voor Oostburg.