Het huis en de leegstand

De doorzonwoning op de Noordwal 5 is gebouwd als wederopbouwhuis na de Canadese bombardementen op 6 oktober 1944, die 353 panden verwoestten. De vorm en de afmetingen van het huis zijn in meerdere straten van Oostburg terug te vinden, en mag als archetype gelden.
Met de toename van de welvaart in de jaren ’60 groeiden de particuliere wensen, en werd er flink aan het huis op de Noordwal getimmerd. Ruimtelijke ingrepen zoals de grote dakkapellen, badkamers met bad of de decoratieve balken in de woonkamer gaven het eigendom de gewenste luxe. Niet iedereen was in staat een duur nieuwbouwhuis te kopen in het overbevolkte Nederland. Maar de individuele aanpassingen aan het bestaande ‘massa- huis’ was een goedkopere manier om tot een persoonlijk product te komen. Door jaren leegstand maar misschien ook door de niet zo talentvolle ‘do-it-your-self’-er’ lijkt het huis nu op een slecht getunede Honda Civic.
De 4 onbewoonde jaren zijn goed te voelen, en men vraagt zich al snel af wie voordeel had van de situatie. Duidelijk is dat het onbeheerde huis geleden heeft, en de straat degradeerde. Hoe kan in de toekomst het verkommeren van leegstaande huizen in het dorpscentrum tegengehouden worden?