Vandaag het laatste blog van ons verblijf in Zonnemaire. Donderdag zijn we fysiek alweer vertrokken vanwege andere verplichtingen, maar de gedachten gaan nog uit naar Zeeland.

Zie onderstaande als een ideeënbak voor de dorpswinkel nieuwe stijl. Het is geen kant-en-klaar plan. Uiteindelijk is het aan de inwoners van Zonnemaire en andere dorpen op Schouwen-Duiveland of hier belangstelling voor is. En hoe invulling gegeven zal worden aan een dorpswinkel nieuwe stijl. Wie weet zijn er nog meer en andere behoeften die een plaats kunnen krijgen in de winkel.

De dorpswinkel nieuwe stijl heeft onzes inziens in eerste instantie een sociale functie – naast de praktische voordelen van een winkel. Er is inderdaad al een dorpshuis en er is een basisschool, maar niet iedereen heeft jonge kinderen en niet iedereen heeft een hobby die aansluit bij wat er in het dorpshuis wordt aangeboden.

Het voordeel van een winkel is dat Jan en alleman er komt. Je kunt er dus iedereen ontmoeten. Dat maakt een winkel tot een mooie en ongedwongen ontmoetingsplek voor iedereen.

Stelt u zich eens voor dat er weer een dorpswinkel geopend zou worden op Zonnemaire. Hoe zou deze eruit kunnen zien? Wat zou je hier kunnen halen en brengen? Welk aanbod vindt u in deze winkel?

Dorpswinkel nieuwe stijl

In de dorpswinkel kun je van alles krijgen

Wat Zazone betreft combineert de dorpswinkel nieuwe stijl de mogelijkheden van internet met de voordelen van een fysieke ‘echte’ winkel. Bijvoorbeeld met:

– afhaalpunt voor alle internetbestellingen, van dagelijkse boodschappen tot kleding, boeken, apparatuur.
– retourmogelijkheid voor bestellingen die niet aan de verwachtingen of wensen blijken te voldoen. Toelichting: veel mensen bestellen meerdere maten van een kledingstuk en sturen standaard een exemplaar terug. Handig als dat in de dorpswinkel kan. Met paskamer en spiegel?
– boekenplank met zwerfboeken, ruilboeken, dvd’s voor kinderen en volwassenen, met of zonder uitleenregistratie
– snoepwinkeltje voor de kinderen
– bestel- en afhaalpunt voor vers brood (denk aan het campingmodel)
– een plek waar een pc staat waarmee je kunt internetshoppen voor degenen die zelf geen computer hebben
– bestelmogelijkheid voor internetbestellingen: jongeren helpen ouderen met bestellen.
– ruilparty’s van speelgoed, (kinder-)kleding, plantjes
weggeefwinkel (u hoeft overbodig geworden artikelen niet naar de kringloop te brengen of weg te gooien)
– prikbord met vragen als ‘Wie kan een pak melk voor me meenemen?’ of andere verzoeken. Deze meer anonieme manier van vragen via briefjes kan het makkelijker maken om te vragen én om ‘ja’ te zeggen, want: je kiest zelf of je op het verzoek ingaat
– ondernemers uitnodigen voor verkoopparty’s zoals bijvoorbeeld (kinder-)kleding, keukenbenodigdheden, jurken op maat, nieuwe producten
– tijdelijke winkeliers uitnodigen: pop-up shop voor een dag, weekend, week of maand
– samen stroom, verzekering, zonnepanelen, zorg of wat ook inkopen of regelen en voordeel hebben van schaalvergroting
– lokale en regionale producenten kunnen direct aan de consument verkopen, denk aan seizoensgroenten uit de omgeving
– punt waar je auto delen bekend maakt
– …

Voordelen van een dorpswinkel nieuwe stijl:
– inwoners rijden minder kilometers naar plaatsen waar winkels zijn, scheelt onkosten
– pakketbezorgers kunnen alles op een centraal punt brengen en er hoeft niet iemand thuis te zijn en pakketbezorgers hoeven niet alle straten te doorkruisen
– ongedwongen ontmoetingsplek
– hulp vragen en geven wordt nog makkelijker
– delen wordt makkelijker
– …

Waar zou de dorpswinkel nieuwe stijl een plek kunnen krijgen? Het ligt voor de hand om dit op een plek te doen in het hart van het dorp. Het dorpshuis is hiervoor mooi gelegen, net als de school. Maar ook een van de voormalige winkelruimtes zou hiervoor geschikt kunnen zijn. Wie weet vindt een inwoner met veel woonoppervlak het leuk om ruimte beschikbaar te stellen. De woningcorporatie zou ook het belang kunnen inzien van deze voorziening en daarom een plek beschikbaar kunnen stellen. Net wat er mogelijk is, dus…

De winkelbezetting is op verschillende manieren in te vullen.
– de openingstijden kunnen beperkt zijn bijvoorbeeld enkele uren per dag open
– de winkel kan gerund worden door meerdere vrijwilligers
– er kan een verdienmodel aan de dorpswinkel worden toegevoegd (verkoop losse artikelen, vergoeding voor afhaalpunt, percentage omzet verkoopparty’s en tijdelijke winkeliers, etcetera)
– de locatie kan gratis beschikbaar gesteld worden door overheid, woningcorporatie of bestaande ondernemer die voordeel heeft van extra aanloop
– …

Heeft u belangstelling om verder van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van de dorpswinkel nieuwe stijl? In Zonnemaire heeft Rosalinde van Ingen Schenau zich bereid verklaard om contactpersoon te zijn. Zazone zit nu weer letterlijk ver weg, maar bij vragen kunt u ook contact met ons opnemen.

We horen graag wat u vindt van deze ideeën. Laat het Zazone weten! Via dit blog of via email.

Bedankt voor uw interesse en wie weet tot een volgende keer op het mooie vlakke Schouwen-Duiveland.