Een onderdeel van het onderzoek wat wij uitvoeren voor het Huis aan de Noordwal bestaat uit de letterlijke invulling van het huis om het wat meer up to date te maken. Het zou voor een nieuwe bewoner van het Huis een stuk makkelijker zijn als zij kunnen zien wat er met een ruimte gebeurt, zij het schematisch, als er voor verschillende materialen voor de afwerking en de inrichting gekozen wordt. Een deel van het onderzoek zou gebaseerd moeten zijn op de bouwkundige elementen zoals de afwerking van de vloer, wanden en plafond. Een ander deel van het onderzoek zou zijn welke elementen er voor zorgen dat iemand zich snel thuis voelt in een huis.  Door een dergelijksysteem op te zetten zou een modulair en flexibel systeem ontstaan waardoor bewoners eenvoudige keuzes kunnen maken die het Huis in een tHuis kan veranderen.

Aangezien een huis meerdere verblijfsruimtes heeft kan een dergelijk onderzoek aardig verzanden in duizenden opties. Om me, voor het 2e deel van het onderzoek iets te beperken, wil ik hierbij uitgaan van de woonkamer. Kenmerkende elementen die in bijna alle woonkamers terug komen aan meubilair zijn bank, kleed, lamp en kast. Door deze 4 elementen flexibel op te bouwen zijn er dus ook meerdere combinaties mogelijk. Tegenwoordig zijn er in de meubelindustrie veel fabrikanten die modulaire meubels maken. Bijvoorbeeld een 2 persoonsbank, die ook tot hoekbank met chaise deel uit te breiden is met flexibele componenten. De bank, het kleed, de lamp en de kast zouden eventueel ook in hetzelfde principe gecombineerd kunnen worden zodat het nog eenvoudiger wordt om de verschillende functies in de woonkamer te realiseren. Combinaties als een bank en een kast bestaan al in de huidige markt, maar een combinatie van een kast en een kleed zou ook tot die mogelijkheden moeten behoren. Door alle 4 de meubelstukken onderling met elkaar te combineren ontstaan er in totaal 12 meubelstukken die in combinatie met elkaar een complete woonkamer inrichten. Door deze 12 elementen zou het in ieder geval een stuk eenvoudiger zijn om ook een beeld te krijgen van wat er met een dergelijke ruimte als de woonkamer van het Huis kan. Door het deels modulair op te bouwen kan het ook in elke situatie geplaatst worden. Een bepaalde univormheid zorgt er dan dus ook voor dat het eenvoudig ‘gezellig’ gemaakt kan worden. Een eenvoudige update voor verschillende modellen (bijvoorbeeld de hoes van een bank of een kap van een lamp) zorgen er voor dat er eenvoudige een andere sfeer aan de ruimte gegeven kan worden.

Door met deze methode ook het Huis te bekijken ontstaan er voldoende combinaties die een goed beeld geven van wat er kan. Hopelijk biedt het een toekomstige bewoner ook een beeld van de mogelijkheden en kijken

De basis, het Huis aan de Noordwal in Oostburg

ze zo door het ‘krot’ heen en zien ze een ’kans’!