Maandag 18 juli

Na een eerste week vol indrukken, was het tijd om orde op zaken te stellen. Overdag heb ik de informatie van de voorgaande dagen gedocumenteerd.

In de avond ben ik naar een bijeenkomst geweest van de klankbordgroep(en) van Aantrekkelijk Oostburg. Onder leiding van Marlou Boerbooms werd die avond de voortgang doorgenomen van Aantrekkelijk Oostburg. Daarnaast werd er gesproken over identiteit door Gerard van Keken. Gerard doet onderzoek naar de identiteit van Oostburg. Die avond gaf hij uitleg over identiteit en de ontwikkelingen en verschuivingen die plaats vinden op het gebied van identiteit. Na zijn uitleg moest de klankbordgroep een enquête invullen over identiteit en kregen zij een opdracht mee om foto’s te maken van hun wijk en Oostburg waarop te zien is wat het meest onderscheidend is en een slechte zaak is.

Tijdens mijn verblijf zal Gerard nog een keer langs komen om nader uitleg te geven over de opzet van zijn onderzoek naar de identiteit van Oostburg.

In mijn eerste week heb ook gesproken over wat Oostburg nou eigenlijk is. Of er sprake is van de Oostburger en wat Oostburg nou zo bijzonder maakt. Onder andere uit de gesprekken blijkt dat men erg gehecht is aan Oostburg. Dat de Oostburger niet bestaat, omdat de samenstelling de bevolking van Oostburg verschillende culturen bevat. En dat men gewoon graag in Oostburg is, het is vertrouwd.

 Tijdens het invullen van de enquête bleef mij één vraag zeker bij. Dit was de vraag die vroeg om een omschrijving van de inwoners van Oostburg, waar ik zonder twijfel kon beantwoorden dat men hier vriendelijk, gastvrij, heel nieuwsgierig en praatgraag zijn. Het verhaal van Oostburg is dan niet direct af te lezen van Oostburg, maar wordt zeker wel verteld door de mensen.

 

Dinsdag 19 juli

Op dinsdag is het HET HUIS druk bezocht. In de ochtend arriveerden Marlies Bedeker en Lucas van der Wee op de Noordwal. Samen met Marlies en Lucas heb ik gebrainstormd over onderwerpen voor de scenario’s voor Zeeuws-Vlaanderen, Oostburg, De Noordwal en HET HUIS. De scenario’s, die worden ontwikkeld, beschrijven en verbeelden de mogelijke situaties van Zeeuws-Vlaanderen, Oostburg, De Noordwal en HET HUIS in de toekomst.

Voorafgaand aan deze creatieve sessies hebben we eerst een wandeling gemaakt door Oostburg en heb ik ze het één en ander verteld over Oostburg naar aanleiding van mijn eerste bevindingen. Lucas, die fotograaf en beeldbewerker is van beroep, heeft diverse foto’s gemaakt van Oostburg.

 

Collage Oostburg Lucas van der Wee

Collage Oostburg Lucas van der Wee

Kaart Oostburg door Lucas van der Wee

Kaart Oostburg door Lucas van der Wee

 

Na onze wandeling kreeg ik bezoek van Petra de Braal en de Rabobank van de gemeente Sluis, die ook een vestiging hebben in Oostburg. De dames van de Rabobank, Jawine van Noortwijk, Marijke Hamelink en Mascha Kanter hebben een korte toer gekregen door HET HUIS en een uitleg over mijn werkzaamheden. Daarna hebben we een gesprek gehad over toekomstige activiteiten die de Rabobank met het project KROT of KANS wil organiseren. Ze hebben ondernemers aangedragen die een bijdrage kunnen leveren aan dit project.  Daarnaast ga ik volgende week een interview wandeling maken met Jawine van Noortwijk, directeur particulieren bij de Rabobank Sluis. Zij is 16 jaar geleden vanuit de randstad in Oostburg komen wonen.  Ik ben benieuwd wat zij mij gaat vertellen over Oostburg, wat zij van Oostburg laat zien en wat haar beweegredenen waren om te verhuizen naar Oostburg.

In de namiddag hebben Marlies, Lucas en ik verschillende drijvende krachten, mogelijke ontwikkelingen, bedacht voor Zeeuws-Vlaanderen en Oostburg. Die uiteen liepen van medisch toeristische trekpleister tot shoppingmall, Polderstad en Autarkische stad. Naar aanleiding van deze mogelijke ontwikkelingen worden verschillende scenario’s gevormd. In elk van de scenario’s worden aan verschillende onderwerpen aandacht besteed, zoals: krimp, waardeontwikkeling van het gebied, sociale cohesie, duurzaamheid, etc.

Woensdag 20 juli: Scenariodenken Oostburg deel 1

Donderdag 21 juli: Full House

Donderdag had HET HUIS veel bezoek. Petra de Braal, CBK Zeeland initiatiefnemer project KROT of KANS, was al vroeg uit de veren. Om 10 uur kwamen onze eerste gasten; wethouder Ploegaert en Marlou Boerbooms. Het eerste gesprek stond in teken van het plan “Aantrekkelijk Oostburg”. Wethouder Ploegaert heeft de portefeuille van ruimtelijke ordening en werkt onder andere aan het plan “Aantrekkelijk Oostburg”. Het tweede gesprek was met Wethouder Almekinders, die de portefeuille heeft van financiën en economie. Het gesprek ging over de economische ontwikkeling van Oostburg en West-Zeeuws-Vlaanderen.

Rond het middaguur arriveerde Ron Weerheijm in Oostburg. Die dag filmde Ron Weerheijm Oostburg ten eerste om er achter te komen hoe Oostburg geconfronteerd wordt met krimp en ten tweede naar aanleiding van artikel in de NRC, Nederland zoals vijf miljoen mensen het nog kennen, over een dorp wat zich opnieuw heeft uitgevonden waardoor het zijn bestaansrecht heeft behouden. Het filmpje van Ron is hier te vinden >>

BNA regio zeeland tour Oostburg op de Noordwal

BNA regio zeeland tour Oostburg op de Noordwal

BNA regio Zeeland kijkt naar de dakaansluiting op de Noordwal

BNA regio Zeeland kijkt naar de dakaansluiting op de Noordwal

BNA regio zeeland tour Oostburg op de Van Ostadestraat

BNA regio zeeland tour Oostburg op de Van Ostadestraat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een lunch bij Loesjes Lunchroom* met Petra en Ron hadden we een bijeenkomst met de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Jovita Dorigo, voorzitter BNA Kring Zeeland, en Herwig Minnen secretaris BNA Kring Zeeland overhandigde het boek “De onzichtbare steden” van Italo Calvino wat symbolisch is voor dit project. Zie bericht “Veel Succes” van Jovita. Tijdens de bijeenkomst hebben we HET HUIS, de Noordwal en de Kroonwijk bekeken. De reacties op HET HUIS waren uiteenlopend van ‘knullig onderhoud’ tot ‘helemaal niet klein’, ‘interessant leidingwerk’ tot ‘het ziet er lelijker uit dan het is’.

Na de bezichtiging van HET HUIS trokken we de omgeving, de Noordwal en de Kroonwijk in. Het gebrek aan levendigheid viel het BNA op tijdens onze wandeling door de wijk. Jovita vroeg zich af of het in de avond ook zo rustig is. Daarnaast stond ook de keuze qua sloopwoningen ter discussie. Waarop is de keuze gebaseerd? Zijn er ook mogelijkheden om de woningen en garages een andere bestemming te geven? Er is veel ruimte ingericht voor auto’s is dit wel nodig?

Tijdens ons gesprek kwam naar voren wat de term Starterswoning nu eigenlijk inhoud. Beperkt dat niet de mogelijkheden van woning, is het niet een te veel richtende term die te pas en te onpas wordt gebruikt? Wat is het fenomeen ‘de starterswoning’ en wie is de starter?

In de namiddag heb ik Ron meer van Oostburg laten zien door middel van een fietstocht. Één van de opvallend onopvallende locaties van Oostburg zijn de Euregio Tuinen. De Euregio Tuinen in Oostburg, het complex met voorbeeldtuinen in Europese stijl, zijn sinds 2004 gesloten en totaal overwoekerd. Het interessante hieraan is om te zien wat er gebeurt als je niks aan een gebied doet en het gewoon laat doen. Via deze blog wil ik graag ook een oproep doen naar mensen die meer van dit project afweten. En wil ik bij deze ook de vraag stellen aan Oostburgers, wat zij graag zouden willen met de Euregio Tuinen.

 

*Volgende week ga ik met Loes van Loesjes Lunchroom in gesprek over Oostburg.

Vrijdag 22 juli: Scenariodenken Oostburg deel 2

Zaterdag en Zondag 23 & 24 juli: Uitwaaien

 

Vliegeren op het strand van Cadzand-Bad

Vliegeren op het strand van Cadzand-Bad

 

Cadzand-Bad

Cadzand-Bad

Cadzand-Bad

Cadzand-Bad

Cadzand-Bad

Cadzand-Bad