In de bouw is er geïnvesteerd in toepassing van zoveel mogelijk standaardmaterialen, met een belangrijke rol voor beton, keramische materialen en op olie gebaseerde producten.

In Zeeland lopen momenteel diverse initiatieven om te laten zien dat er alternatieven op natuurlijke basis zijn voor standaard bouwmaterialen. Denk hierbij aan vlasisolatie (een prachtig Zeeuws product) en schelpen als isolatie in de kruipruimte, vooral om vochtproblemen te voorkomen, maar ook olifantsgras, waarvan plaatmateriaal wordt gemaakt bij Linex in Koewacht.

Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil werkt momenteel hard aan een innovatie voor de bouwsector, namelijk het ontwikkelen en toepassen van vlasvezels in bouwmaterialen. Een van toepassingen is het nieuwe vlasvezelcomposiet; dit ultralichte materiaal dat geschikt is om o.a diverse huidige bouwmaterialen variërend van baksteen en staal tot trespa te vervangen. In Zeeland wordt met een keten van bedrijven uit de bouwsector intensief gewerkt aan een demonstratieproject wat.