En daar was hij dan. De trekker van familie van de Vijver met Pol Junior en Senior achter het stuur. De Cultivator met verkruimelaar was met vakantie dus het werd de Wei-sleper. En dat bleek een goed plan. Junior op de trekker wij erachteraan om te kijken of het goed ging, en dat ging het. Nadat we enkele keren over de kavels zijn gegaan bleek dat door het lentezonnetje de grond dusdanig droog was dat deze goed uit elkaar viel. Dat was een enorme opluchting. De eerste kavel was klaar dus het was tijd voor koffie. Lekker bakkie gedaan en door met de overige 7 kavels die ons nog resteerde. Nu wisten we hoe het moest dus dat ging wel goed komen. Aangekomen bij de tractor bleek deze echter niet te starten. De accu bleek kapot. Maar door de reeks tegenslagen die wij al hadden gehad lieten wij ons nu niet meer uit het veld slaan, we zijn er tenslotte bijna! De plaatselijke garage had startkabels te leen en met de 4×4 van Pol van de Vijver senior kregen we het motortje van de tractor weer opgang en die gingen we niet meer uitzetten, daar waren we het allemaal over eens.

De baantjes werden weer gereden en daarna nog een finishing touch met de tuinfrees zodat de kinderen van Sas een goede ondergrond hebben om op te planten.Terwijl wij bezig zijn met onze werkzaamheden komen de bewoners van Sas van Gent verdacht vaak langs. De meeste blijven even staan en kijken met vragende gezichten wat er toch allemaal aan de hand is in de Witte Wijk. Als we dan een praatje maken is de eerste vraag steevast dezelfde ‘gaan jullie hier woningen zetten?’ We merken dat mensen het fijn zouden vinden als de terreinen weer ingevuld worden met bebouwing. Als we uitleggen dat de  basisscholen hier zonnebloemen gaan planten vinden ze dat allemaal erg leuk, ‘zolang er maar iets gebeurd op deze akelig lege terreinen’. De leegte wordt duidelijk niet als kwaliteit ervaren ondanks dat het terrein vrij toegankelijk is. Het wordt niet duidelijk wat de rede daarvoor is. Is het omdat het terrein van iedereen is en dat iedereen erop mag doen wat hij wil (de praktijk laat overigens zien dat dat het uitlaten van de hond is). Of juist dat het van niemand is en mensen zich geen raad weten weten met dat gegeven. Er was één moment in de winter van dit jaar dat de Sassers blij waren met de braakliggende terreinen omdat ze toen de ondergelopen grond hebben gebruikt als schaatsbaan. De kinderen van Sas beginnen hier meteen enthousiast over te vertellen als je er naar vraagt.

Intussen heeft de tractor de Witte Wijk weer verlaten en wij kunnen eindelijk beginnen met het afzetten van de kavels en het voorbereiden van de grote dag van morgen. Vrijdag, plantdag.

Het team is inmiddels versterkt met nog een collega en kunnen we dus in een versnelling hoger werken, dat is ook nodig want het inmiddels ruiken we dat er overal begonnen is aan het bereiden van het avondeten en wij hebben nog een flink lijstje af te werken.De paaltjes om de kavels af te zetten gingen de grond verdacht soepel in, alsof het terrein zich er bij neer heeft gelegd dat het braakliggende tijdperk voorbij is weer onderdeel wordt van de Witte Wijk.

Tot morgen, morgen gaan we planten!