Het verhaal van de vrouw in mijn eerste verhaaltje “krot?” blijkt illustratief voor de vereiste aanpak om tot een gezonde situatie te komen. Vanmorgen werd ik vereerd door een bezoekje van Pol van de Vijver van Woongoed, we kennen elkaar goed van de Hoven Van Axel. (Waar ik destijds ook als ontwerper bij was betrokken.) Hij had bij hem thuis vochtproblemen opgelost na jaren tobben, door een lekkende riolering te vinden en te vervangen. Vanmiddag kwam een wijkopzichter van Woongoed die de wijk hier goed kent, en volgens hem hebben veel bewoners te kampen met vocht- en schimmelproblemen. Er trekt vocht op in de muren uit de kruipruimte en van buiten.
Schimmel gedijt bij twee voorwaarden, die alle twee aanwezig moeten zijn:
- een voedingsbodem waar de sporen zich in kunnen nestelen
- vocht
De temperatuur selecteert welke soorten schimmels wel of niet gedijen. Schimmelsporen zijn altijd in de lucht aanwezig.
Schimmel in woningen kan dus alleen groeien als de ondergrond poreus is en voedingsstoffen bevat, en een hogeĀ luchtvochtigheid of vochtgehalte van de ondergrond gecombineerd is met een lage temperatuur. Door die lage temperatuur kan waterdamp condenseren tot vocht!
Optrekkend vocht uit de bodem is moeilijk op te lossen, dat vereist grondige aanpak van de fundering, de onderste lagen van de muren, van de vloer en van de afvoer van hemelwater rond de woning. Hoe minder water er onder of tegen de muren staat, hoe minder water er kan optrekken, dainage en een goed waterdoorlatende bodem, gecombineerd met een lage grondwaterstand zijn hier belangrijk.
Dan de niet opzuigende of waterafstotende eigenschappen van de muren. Vaak zijn oudere muren poreus, de bakstenen en de voegen zuigen water op. Dit kan alleen worden aangepakt door de ze goed te drogen, alle water moet eruit zijn, en dan te impregneren met een andere vloeistof die na een chemische reactie zorgt dat de constructie geen water meer kan opzuigen.
Behalve van buiten, kan water ook op de schimmelgevoelige plekken komen door lekkage van riolering, waterleiding of Cv buizen. Die zullen dan ter plaatse vervangen moeten worden.
Derde mogelijke oorzaak is condensatie van waterdamp uit de binnenlucht op koude oppervlakken in huis, iedereen kent nog wel het condens op de ramen bij enkel glas, als het koud is en er veel mensen binnen zijn, er gekookt wordt of gedouched. Om dat te voorkomen is er een goede maatregel: ventileren! Dat is ook een veel voorkomende oorzaak van vocht op de binnenmuren. Andere maatregelen om de gevolgend van deze oorzaak te beperken zijn: de binnentemperatuur van de muren verhogen, door ze te isoleren, voorzetramen plaatsen, vloer isoleren, valspecie uit de spouw verwijderen, kasten niet tegen de muur, maar er iets voor zetten, zodat er achter de kast ook geventileerd wordt, wat meer stoken. Dat laatste kost weer meer energie, beter is het dus om eerst andere maatregelen te treffen!
1 comment
Willy de Ruyter zegt:
3 Okt, 2012
Hallo Robert,
Ik heb met veel belangstelling, maar ook met enige verwondering het eerste verhaaltje “krot?” gelezen; wat bedoelt de wijkopzichter met
“veel bewoners hebben te kampen met vocht- en schimmelproblemen”?
Is dat in alle drie de “blokken”? of alleen in de later gebouwde?
En wat is “veel bewoners”? Geldt dat dan niet voor alle woningen? Zo niet, waarom niet? Eerlijk gezegd, op Margrietstraat 11 heb ik daar totaal geen last van! Ik nodig jou uit, indien mogelijk, om gewoon een kijkje te komen nemen. Met betrekking tot het mogelijk ontbreken van een cv-installatie het volgende (in Margrietstraat 11 staat er geen cv-installatie, maar een gaskachel, voorts staat er aan de achterkant van de woonkamer een gevelkachel, alle drie slaapkamers zijn voorzien van gevelkachels): in de jaren tachtig werd de bewoners aangeboden om in de woning een cv-installatie te plaatsen; mogelijke plaatsen waren de keuken, de overloop of de zolder. Mijn ouders en jongste broer woonden op Margrietstraat 11, ik woonde op Margrietstraat 9. Wij hadden overal, op onze kosten natuurlijk, al jaren gevelkachels geplaatst. Indien ik het mij goed herinner moesten de bewoners voor het plaatsen van de cv-installatie een “eigen bijdrage” betalen, welke
behoorlijk duurder was, indien men de cv-installatie op zolder wilde hebben. Voorts zouden (in ons geval) het verwijderen van de gevelkachels voor onze rekening komen. Mijn ouders en ik hebben toen geweigerd een cv-installatie “in huis te nemen” en mogelijkerwijs hebben andere bewoners die keuze toendertijd ook gemaakt. Ik weet wel dat zodra een bewoner uit “onze blokken” ging verhuizen, de woningbouw
onmiddellijk een cv-installatie plaatste, indien er nog niet een aanwezig was. Voor zover ik weet gebeurde dat in “onze blok” voor het laatst in 2003. Vanaf 2009 liet de woningbouw nieuwe bewoners weten dat er geen cv-installatie geplaatst zou worden, voorbeelden zijn Margrietstraat 7 en Marijkestraat 10.
En hiermede “snijd” ik gelijk een probleem aan met de woningbouw.
Eigenlijk wordt men “gestraft” (door de woningbouw!), indien men probeert zijn woning “tiptop in orde” te hebben! Ik kan jou daar voorbeelden genoeg van tonen!
Met vriendelijke groet,
Willy de Ruyter