Maandag 1 oktober was het dan zover mijn verblijf in de krot of kans woning. Ik was blij verast met de wijk die er netjes uit ziet. Tuintjes zien er over het algemeen goed uit, auto’s staan netjes geparkeerd, openbare ruimte ziet er netjes uit, mooie speelveldjes, uitzicht op functioneel groen (sloot) wat als regenwaterbuffer functioneert, geen overlast van buren. Herkenbaar met mijn woon situatie 25 jaar geleden in Westdorpe dus vertrouwd.

nette wijk

Bij het betreden van het huis komt een muffe geur je tegemoet. Het blijkt de houtenvloer te zijn in de woonkamer waar muffe lucht uit de kruipruimte omhoog trekt. Voor de rest zit alles er op en aan wat je nodig hebt in een huis. Alles is wel gedateerd en net wat krapper maar het voldoet waarvoor het in de jaren zestig is gebouwd, om te wonen dus. Een trui is wel een aanrader want warm is het niet en de openhaard mag helaas niet worden gebruikt.

 

warmer wordt het niet..

Dinsdag had ik mijn eerste bezoekers over de vloer s’middags Jan Kaan (hoofdbewoner) en s’avonds Niels en Tamara (bewoners een wijk verderop). Met Jan ben ik Axel gaan herontdekken. Op het eerste gezicht leek er niet veel veranderd. De winkelstraat was nog herkenbaar met de fietsenwinkel aan de passage, de muziekwinkel was daarentegen wel weg maar Axel was nog steeds heel divers in zijn bebouwing. Het mooie aan het oude gedeelte in Axel is dat er gewoond en gewerkt wordt en historische en hedendaagse architectuur prima samen gaan. Je ziet nog oude werkplaatsen naast woningen staan wat ten goede komt aan de dynamiek en duurzaamheid in een wijk. Voorzieningen blijven hierdoor in de buurt zodat ook de oudere langer onafhankelijk kunnen blijven wonen.

wonen en werken

De grootste ontwikkelingen/ veranderingen hebben plaats gevonden in het gebied aan de Nassaustraat waar nieuwe appartementen worden gebouwd en er een bouwput naast het oude gemeente huis ligt. Goed om te zien dat er nog steeds ontwikkelingen zijn in Axel. Wat wel opvallend was is de enorme leegte aan de Bankertstraat. Daar zijn enkele blokken woningen gesloopt en wacht het gebied op ontwikkeling. Na een kort onderzoek op internet blijkt er begin volgend jaar worden gestart met de bouw van een gezondheidscentrum. Het gevolg nu is een groot gat in het weefsel van Axel.

 

gat in het stedelijk weefsel

De avond was opgevuld met een ontwerp sessie samen met Niels en Tamara die toekomst plannen hebben om een woning te bouwen aan de ‘Buitenweg’. Met de foam snijder en de verkaveling aan de ‘Buitenweg’ zijn we begonnen met een geschikt kavel te kiezen waar in de ochtend je kan genieten van de opkomende zon en in de avond van de avond zon. Beide werken tijdens kantoor uren en willen op deze manier de zon optimaal benutten wanneer zij thuis zijn. De volgende stap was het puzzelen waar welke ruimte moest komen te liggen met in gedachte wat voor invloed de zon op de ruimte/ functie heeft. Het resultaat is een 3D puzzel, een leuke avond en enthousiaste mensen. Dit wordt donderdag vervolgd.

 

puzzelen met foam

De uitnodiging om over duurzaamheid/ woningverbetering te brainstormen staat nog steeds samen met de koffie, thee en fris.