Woensdag 13 november.

Een allergische reactie gehad op de woorden “afgelegen gebieden” van Zonnemairder Jaap Verseput , waar wij overigens heel veel geweldige verhalen over gehoord hebben ! Afgelegen is voor ons allerminst een synoniem voor achtergebleven. Integendeel, we zijn er achter gekomen dat dit dorp veel activiteiten ontplooit . Er zijn veel groeperingen actief. We vragen ons soms wel af of die groeperingen goed mixen en elkaar voeden.

Maar goed, dat is niet ons onderwerp waaraan we hier gewerkt hebben. Hebben inderdaad , want onze tijd zit er alweer op. De laatste dag verliep ineens helemaal anders dan de voorgaande dagen , waarin we in ons tijdelijke atelier aan het werk waren.

We hadden het bordje “OPEN” op de deur aangevuld met een bord aan de weg om voorbijgangers uit te nodigen een kijkje binnen in ons huis te nemen. Duits-Nederlandse dorpsgenoot Rolf kwam ons vertellen hoe graag hij al sinds 1988, in Zonnemaire woont. Er kwamen 2 kindjes met hun moeder , die de projecttitel “Krot of kans” vervelend en de situatie in het dorp niet zorgwekkend vond.

Het woord krot betekent voor haar vervallen huis en staat niet voor de mogelijke problematiek van de toekomst in het dorp, een problematiek waar veel mensen misschien nog helemaal geen voeling mee hebben. Er kwam ook een filmploegje waardoor wij ineens voor de camera moesten gaan praten over ons werk in een ongemakkelijke situatie, formeler, niet spontaan en niet in dialoog met elkaar . We waren juist steeds bezig geweest in beelden onze ideëen weer te geven .

De afsluiting.

We zijn in het donker aangekomen, we gingen in het donker weer weg. Een auto vol materialen, ideëen ,de hond en onszelf. We hopen dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan het ontstaan van reuring , omdat we zeker weten dat onverwachte kunstuitingen op kleine of grote schaal prikkels veroorzaken , die belangrijk kunnen zijn om de boel scherp te houden. Het animatiefilmpje , waarin het hele project wordt samengevat, is nog niet af, maar dat komt nog.

Bedankt Zonnemaire, bedankt woningbouwvereniging, bedankt CBK !

Annemiek Jongenelen

Ri-Jeanne CuppensIMG_6678 IMG_6667 IMG_0840