¨Dag 3 en alweer een nieuwe grens ontdekt. We zijn op bezoek geweest bij de buurvrouw. Ikzelf weliswaar wat kort omdat de man van KPN met zijn groene wagentje voor kwam rijden. Onze buurvrouw, nu 76, die al sinds haar 24e op nummer 4 in de Alexanderstraat woont. Machtig mina dat is al een tijdje.

Haar grote muur in de woonkamer, die over de gehele lengte van haar woning loopt, is de scheidingslijn tussen onze woningen. Aan onze kant is er alleen geen grote muur maar van voor naar achter, de voordeur met gang en trap, de wc, de keuken en als laatst de achterdeur. Bijna al onze faciliteiten grenzen aan haar meest gehorige muur. Wat betekend dat in de 52 jaar dat zij hier nu woont van alle bewoners mee heeft gekregen wanneer iemand de deur uit ging. Aan de voor of achterkant. Wanneer iemand de trap op liep, de wc door trok of in de keuken met de potten en pannen aan het rammelen was. Het doet mij beseffen dat onze buurvrouw veel geluid van de andere kant van de grens heeft gekregen. Of dat nu overlast was of niet, er heeft altijd in haar huis een duidelijk audio-schouwspel afgespeeld. Misschien niet iets waar je naar uitkijkt maar wel een mooi gegeven.¨

– Ties

¨Twee minuten nadat mijn wekker is gegaan en ik me nog maar eens heb omgedraaid (omdat het buiten toch hard regent) word ik gebeld. Remco van Schellen van Omroep Zeeland wil graag wat vragen stellen over onze aanwezigheid in het HUIS. Een klein uurtje later zit ik live in de radio-uitzending en vertel ik enthousiast over onze ideeën.
(Het interview is hier te beluisteren: Interview Omroep Zeeland Krot of Kans 15-12-2011)
Aan het einde van de ochtend gaan we ons voorstellen aan buurvrouw Lydia. Onder het genot van een kopje thee kletsen we over van alles. Haar zoon heeft mij op de radio gehoord, dus van het interview is ze al op de hoogte. Evenals van onze kerstboom, die had haar dochter in het voorbijgaan al gespot.
De meneer van KPN komt internet aansluiten. Ik noem hem voor het gemak even Rinus. Rinus komt uit Brabant en terwijl het internetkastje een harde reset krijgt vertelt hij ronduit over zijn camper, zijn 6 weken aangevraagde vakantie naar Portugal (want dat doen ze elk jaar), zijn 30 jaar expertise bij KPN, zijn gebroken heup en zijn atletische verleden als triathlon-fanaticus. Zijn liefde voor kerst kost hem zeker anderhalve dag om tuin en huis te versieren met schouderhoge rendieren, levensgrote Kerstmannen, lichtsnoeren om het hele huis (én garage én vijvers) en zelfgemaakte sneeuwmannen. Vergeet hij toch bijna zijn zelfgemaakte kerststal achterin de tuin te noemen! Rinus weet ons wel te vermaken met zijn reallife stand-up comedy. Als hij na twee uur vertrekt turen we hem bedroefd na. Toch gek, dat zo’n abstract gegeven als internet alleen aangesloten kan worden als het betreffende kastje letterlijk meeverhuisd had moeten worden vanuit Oostburg. De expertise van Rinus en zijn kornuiten waren helaas niet toereikend genoeg dit te voorzien of ter plekke te verhelpen.
Ik dacht; die paar dagen zonder is fijn. Afscheid van huis en haard gaat beter zonder contact via social media of e-mail. Maar voor mijn zoektocht naar een gedetailleerde topografische kaart van de landsgrenzen rondom Sas van Gent krijg ik van het Kadaster én van de Provincie Zeeland toch het advies ‘even op de website te kijken’. Inmiddels is het internetkastje uit Oostburg aangekomen en omhels ik stevig onze grote vriend Internet. Project Krot of Kans: here I come!¨

– Kim