Cargill is een bedrijf gevestigd net boven Sas van Gent . Het bedrijf verwerkt tarwe en maïs tot zetmeel, zetmeelderivaten en glucosestropen. Deze producten dienen als grondstof voor de producenten binnen de voedingsindustrie. Het is een van de eerste industriële bedrijven dat zich ruim 100 jaar geleden heeft gevestigd langs de kanaalzone. In de afgelopen jaren in het verschillende keren van eigenaar gewisseld en 10 jaar geleden is het overgenomen door het internationale bedrijf Cargill. Op dit moment werken er 410 werknemers op de locatie langs de Kanaalzone.
Daily urban system werknemers Cargill
De meeste werknemers wonen in de omgeving van Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast wonen, met name de hoger opgeleiden, in steden in Zeeland en West-Brabant zoals Vlissingen, Goes, Bergen op Zoom, Middelburg. Belgische werknemers vestigen zich met name in steden net over de Belgische grens zoals Gent. In het verleden werkten er meer Belgen dan Nederlanders bij het bedrijf. Vanwege strengere regelgeving is dit verandert en werken er nu meer Nederlanders dan Belgen. Dit betekent dat voor veel werknemers hun boodschappen, recreatie en scholen voor de kinderen buiten de regio ligt.
Stalen neuzen, gouden hakken
Het is vrij lastig om de juiste werknemers aan te trekken naar de bedrijven langs de Kanaalzone. Voor Cargill zijn er met name veel procesoperators nodig. Een probleem is het negatieve imago dat Zeeuws-Vlaanderen heeft bij veel buitenstaanders. Het wordt gezien als het gebied wat alleen te bereiken is via de tunnel of ‘helemaal’ via België. Het is vrij lastig om hoger opgeleiden naar het gebied te trekken, enerzijds vanwege dit imagoprobleem en anderzijds omdat het voorzieningenaanbod ten noorden van Zeeuws-Vlaanderen breder en groter is dan in Zeeuws-Vlaanderen. Voor Belgen is het daarnaast vrij ingewikkeld om aan de juiste papieren te komen om in Nederland te werken of te wonen. Vanuit Europe is EURES opgezet om het grensoverschrijdend werken te vergemakkelijken. Dit is echter nog niet bij iedereen bekend en de ‘papierwinkel’ om te kunnen werken en wonen blijft onverminderd groot.
Het bedrijf heeft als doelstelling om meer vrouwen te interesseren in het vakgebied. Hierdoor is bijvoorbeeld een glossy uitgebracht waarbij vrouwelijke werknemers in het bedrijf zijn gefotografeerd op schoenen met stalen neuzen en gouden hakken. Daarnaast wordt en een ‘girlsday’ georganiseerd waarbij basisschool leerlingen uit groep 7 en 8 worden geïnformeerd over de bedrijfsprocessen van de bedrijven langs de Kanaalzone.
Samen sterk
Bedrijven aan de Kanaalzone werken al lange tijd met elkaar samen om bedrijven bekend te maken in de regio en Nederland met als doel om het juiste personeel naar de regio te trekken. DOW, YARA en Cargill werken daarom al tientallen jaren samen. Dit gebeurd door mensen te werven op (job)beurzen, bijeenkomsten op scholen (ROC) en door het plaatsen van artikelen en advertenties in kranten en tijdschriften, maar ook steeds meer via de social media. Toekomstige werknemers wordt een baan en een intern opleidingstraject aangeboden onder gunstige voorwaarden. Daarnaast is er de mogelijkheid om eerst een stagetraject te volgen bij DOW, Yara, Cargill of bij meerdere bedrijven. De laatste tijd is er ook een uitwisseling met Gent door gezamenlijk op beurzen te gaan staan.
‘Part-time‘ werknemers uit de agrarische sector?
Ondanks een zeer uitgebreide samenwerking is met bedrijven langs de Kanaalzone lijkt de samenwerking met de overige partijen in de regio minimaal. Grondstoffen worden wereldwijd naar Cargill vervoerd. De boeren uit de omgeving leveren daarentegen niet of nauwelijks aan bedrijven langs de Kanaalzone. Dit heeft te maken met Europees ingekochte grondstoffen maar, waarschijnlijk ook vanwege de beperkte schaal. Het bedrijf is daarnaast te klein om een grote en financiële bijdrage te kunnen leveren aan de vitaliteit van de omliggende kernen. Overigens werken er wel verschillende boeren ‘part-time’ bij Cargill. Wanneer er geoogst wordt, krijgen boeren vrij om terug te keren naar het boerenbedrijf.