De themamiddag ter afsluiting van HUISduurzaam van Krot of Kans op 6 december was een groot succes. Meer dan 70 deelnemers kwamen naar de HZ in Vlissingen voor de presentaties van de verschillende deskundigen.

Meerdere  architecten hadden in het huis gelogeerd en lanceerden hun ideeën over de mogelijkheden van dit soort huizen en wijken. De mogelijkheden liepen uiteen van verkopen als kluswoning tot innovatieve concepten, waar generaties bij elkaar wonen en zo de leefbaarheid van de wijk in stand houden. Daartussenin zaten concepten waarbij de woningen drastisch werden verbeterd en vergroot. Jan Kaan van Bouwkundig Adviesbureau Zeeland en Angelo Haemers van BMNED gaven een totaaloverzicht van alles wat in de afgelopen maanden in het huis in Axel was ontwikkeld.

Tim de Jong van Winket gaf een economische en ecologische analyse van bouwen of renoveren, terwijl Jan van Dam van Wageningen UR de mogelijkheden van hernieuwbare bouwmaterialen op een rij zette. Ronald Wielemaker van Wielemaker BV, die zich onder meer met bouw- en sloopafval bezig houdt, concludeerde dat het gunstig zou zijn als een afvalverwerker in een veel vroeger stadium in de bouwketen betrokken zou worden, om hergebruik of recycling al bij de bouw te bespreken.

De middag werd door CBK Zeeland en de HZ gezamenlijk georganiseerd. Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, die het huis beschikbaar had gesteld, sprak zijn waardering uit voor alle ontwikkelde concepten.

De plannen zullen door het CBK in meerdere boekjes worden opgenomen, als onderdeel van een reeks in het kader van Krot of Kans.