Het is zo rustig. Het is zo stil. Wat van te voren een retraite-achtige ervaring leek, komt nu over als een verstikkende belevenis. Het ontbreken van een achtergrondruis van stemmen, auto’s, fietsers en voorbijgangers laat elk minuscuul geluid klinken als een oorverdovend geraas: het zoemen van de lamp, het tikken van de verwarming en de klok van de buurvrouw die trouw elk uur laat weerklinken. Ik moet hier even weg.

Gelukkig had ik een goede aanleiding voor een dagtochtje buiten de deur. Een aantal ‘visiting critics’ hebben van mij een uitnodiging ontvangen om naar Sas van Gent te komen en mee te denken over een creatieve manier om met de leegloop van het dorp om te gaan. Zineb Seghrouchni is de eerste die langskomt. Haar kennismaking met Zeeuws Vlaanderen breid ik uit met een uitstapje naar het Vlaamse Doel. Leegstand, graffiti en kaalgeslagen plekken waar ooit woningen stonden. Weerstand tegen de groei van de Antwerpse haven heeft zich in alle hoeken en gaten gemanifesteerd. Hoewel Doel verlaten en spookachtig aandoet, vind ik stiekem ook dat er een bepaalde energie te merken is. De uittocht in Doel heeft een totaal andere oorzaak en effect dan in dorpen die met bevolkingskrimp te maken hebben. Maar ongewild inspireert Doel me erg en blijft het in mijn hoofd zitten als ik weer terug ben in Sas van Gent.

Marian de Vries is de tweede gast die mij een bezoek brengt. Schetsen, brainstormen en ideeën spuien over toekomstscenario’s voor Sas. Enthousiasme alom en al snel is er een eerste denkrichting ontstaan die niet meer uit mijn hoofd gaat. Het idee is prikkelend en gewaagd, maar mogelijk onthullend realistisch. Zowel de confrontatie met de wegkwijnende levendigheid in de straat waar ik verblijf, als de enigszins absurde situatie waarin Doel zich bevindt, hebben hierin een plek gekregen.

Liefdevolle verwaarlozing, daar gaat het over.

Tijdens mijn verblijf in Sas van Gent werk ik aan een strategie die het stadje perspectief biedt voor het omgaan met krimpende omstandigheden. Hierbij wil ik niet alleen ruimtelijke aspecten belichten, maar ook elementen op sociaal en financieel gebied wil ik meenemen, evenals de factor tijd.