Krot of Kans  Huisduurzaam

Hoofd bewoner van Margrietstraat 49 te Axel.

 

Jan Kaan

Eigenaar van Bouwkundig Adviesbureau Zeeland (BAZ)

 

Ik mag in Axel het spits afbijten voor het HUISduurzaam, waar ik de gehele periode bij betrokken zal zijn. Voor mij is het ook iets dat ik nog niet eerder heb gedaan; een week in een huis van de woningbouw bivakkeren, om van daaruit  de mogelijkheden voor duurzaamheid in de bouw te verkennen.

Ik ben sinds vele jaren actief in de Bouwnijverheid, in diverse functies: o.a. hoofduitvoerder en projectleider en opzichter bij grote woning bouwprojecten.  Sinds 1995 heb ik ervaring met Hout Skelet Bouw en dan met name in de woning nieuwbouw, zowel projectmatig als losse vrijstaande woningbouw.

BAZ is in 2008 opgericht om verdere specialisatie in de energie zuinige / passieve bouw uit te werken. Hierbij is niet alleen nieuwbouw maar ook bestaande bouw betrokken. Tevens ben ik adviseur voor het opstellen van Energielabels en het geven van Maatwerkadviezen voor energiezuinige maatregelen voor bestaande bouw. Ook ben ik lid van Meer met Minder.

In de sector nieuwbouw heb ik als Bouwkundig Adviesubureau in eigen beheer  een serie energiezuinige starterswoningen ontwikkeld , waarmee wij een vermelding in de MKB innovatie top 100 hebben behaald.

Ik doe mee in het project Kans of Krot omdat ik het belangrijk vind dat er een omslag  in de bouw komt van denken en bouwen.  Om toekomstgericht te kunnen ondernemen in de  bouwsector, zal er een omslag nodig zijn naar milieubewust en meer vraaggestuurd bouwen. De bewoner speelt als gebruiker een hoofdrol in dit proces. Het materiaalgebruik en de bouwmethode’s moeten in dit proces kritisch bekeken worden. Dat gebeurt nu nog veel te weinig. Voor mij is dit ook wel een bijzondere aanpak, via een project als Krot of Kans, waar ik een week in Axel ga verblijven.

Ik nodig u uit om in de week van 3 september op maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 17.00 uur ’s middags of ’s avonds tussen 19.00 uur en 20.30 uur of op vrijdag tussen 11.00 en 12.00 en 16.00 en 17.00 uur langs te komen in de woning aan de Margrietstraat 49 te Axel te bezoeken en te praten over duurzaamheid in de bouw.